Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paasvuren door droogte gevaar voor natuur

  •  
22-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bonfire.jpg
Aanhoudende droogte heeft veel gemeenten doen besluiten om de traditionele paasvuren dit jaar voor gezien te houden. Op advies van de brandweer verbieden veel gemeenten, vooral in Noord- en Oost-Nederland, de fik in de houtstapels te steken. Het gevaar is te groot dat vonken natuurgebieden in brand zetten.
Natuur in brand
De brandweer is overal alert op vuurtjes. Donderdag woedde korte tijd brand in een natuurgebied in Vught (Noord-Brabant). De brandweer rukte met groot materieel uit en had het vuur snel onder controle.
In het oosten en midden van Nederland is donderdag sprake van de zogeheten code oranje wegens groot gevaar voor natuurbranden. Dat meldden de gezamenlijke veiligheidsregio's. De code geldt voor de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordelijke deel van Limburg.
Tuinafval
Vanwege het grote brandgevaar zijn roken, barbecuen en andere vormen van open vuur in natuurgebieden verboden. Ook is er een stookverbod voor tuinafval van kracht. Verkenningsvliegtuigen houden de natuurgebieden in de gaten. In de provincie Utrecht hebben deze week al heidebrandjes gewoed in Leusden, Baarn en Leersum.
Ook in de Gooi- en Vechtstreek is code oranje van kracht. De regio Gooi- en Vechtstreek bestaat uit de gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Laren, Naarden, Muiden, Weesp en Wijdemeren.
Paasfik
Verscheidene gemeenten in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben een verbod op paasvuren afgekondigd. Onder meer Pekela, Haren, Bellingwedde en Heerenveen moeten het zonder paasfik doen.
Een deel van de gemeenten in Drenthe laat de paasvuren wel doorgaan. De gemeenten Aa en Hunze en Noordenveld geven geen gehoor aan het advies van de brandweer de paasbulten niet in brand te steken. Aa en Hunze eist wel dat bij alle paasstapels een giertank met water klaarstaat. In de gemeente Midden-Drenthe worden de vergunningen evenmin ingetrokken. Eén paashoop in die gemeente wordt niet in lichterlaaie gezet. Dat heeft de organisatie zelf besloten.
Veluwe
Meppel heeft de paasvuren wel afgelast. De gemeente Westerveld laat de paasbulten eerst controleren en laat het besluit om die in brand te steken over aan de brandweer. Veel andere Drentse gemeenten hebben nog geen besluit genomen. In Emmen mag een deel van de paasvuren doorgaan.
In diverse plaatsen op de Veluwe en in het westen van Overijssel, zoals Ommen, Apeldoorn, Epe en Hardenberg mogen veel traditionele paasvuren niet doorgaan. De Twentse gemeente Enschede meldde donderdag dat paasvuren op dertien plaatsen wél zijn toegestaan, al zal men daar extra voorzichtig zijn. Ook gemeenten met een grote paasvuurtraditie als Olst-Wijhe en Raalte hebben hun toestemming voor paasvuren ingetrokken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.