Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

P. Ten Hove: Authentieke elementen

  •  
14-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arnhem.jpg
Tegenwoordig geldt voor veel mensen, dat wanneer zij een huis kopen, het authentieke elementen moet bevatten of er weer in teruggebracht worden.Maar ook in het stedelijk- of natuurbeheer kom je dat tegen.Zo wil men in Arnhem de St. Jansbeek weer ‘boven water’ halen, zoals dat ook gebeurde in het centrum van Düsseldorf. Deze beek ontspringt in het park Sonsbeek en verdwijnt al spoedig onder de stedelijke bebouwing om ongezien de Rijn in te stromen. Men wil hier de geschiedenis terugdraaien, wat ongetwijfeld een kostbare aangelegenheid zal zijn.
Maar ook bij het natuurbeheer is men in historische zaken geïnteresseerd, althans de mens. Of de ‘natuur’ er zo blij mee zal zijn, vraag ik mij af.
Zo moet in het Renkums Beekdal de zogenaamde ‘Renkumse Poort’ komen, een passage voor het wild, dat op die manier vanaf de Veluwe bij de uiterwaarden van de Rijn kan komen. Daartoe moest weliswaar het bedrijventerrein ‘De Beukenlaan’ verdwijnen, maar het blijft een loffelijk streven.
Het project vormt onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland, waarvoor elders ook kostbare ecoducten gebouwd worden over de A12 en de A50. Tot zover is daar niets mis mee, maar aan de West- en Noordwestzijde van het dal moeten taluds zo nodig op ‘historische hoogte’ gebracht worden. Daar gaat dus flink met grond geschoven worden, nadat eerst de opstand van bomen verwijderd is. In totaal zullen er 665 volwassen bomen gekapt worden. Weliswaar worden er 6.000 boompjes herplant, maar dat zijn voorlopig nog maar van die sprietjes. Het is een leuk ideetje van en voor de mens, maar is de natuur er wel zo blij mee ? Het wild dat de beschutting van de gekapte bomen mist, zal er gedurende vele jaren voor passen om hier te passeren, naar mijn idee.
 
Historie speelt natuurlijk ook een rol bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Dat museum zal worden uitgebreid. Daarvoor moeten enige bomen wijken. Men wil echter de historische (Oh daar heb ik het weer !) zichtlijnen in het park Hartenstein herstellen. Dat gaat zeker gepaard met de kap van enkele mooie bomen.
Men schijnt steeds weer te vergeten, dat men juist ‘historie’ kapt, in plaats van die aan te brengen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor