Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overwinning Lula biedt nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
904 keer bekeken
  •  
Amazone

© amazone, bron: pixabay


Na een nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.  


Bolsonaro

Een herverkiezing van Bolsonaro zou volgens WWF een ramp voor het klimaat en de biodiversiteit zijn geweest: "In de afgelopen vier jaar heeft de regering-Bolsonaro milieuagentschappen ontmanteld, het milieubudget verlaagd en ontbossing, ook illegale, aangemoedigd, waardoor de ontbossing en vernietiging van natuur daadwerkelijk zijn gestegen. Blijkbaar wil Lula de wereld laten zien dat in Brazilië voedselproductie, economische ontwikkeling en natuurbescherming samen kunnen gaan."  


Bescherming van de Amazone

Lula was van 2003 tot 2011 al president van Brazilië. In zijn regeerperiode was de ontbossing afgenomen, terwijl Bolsonaro de Amazone meer zag als belangrijke bron voor economische activiteiten, zoals veeteelt, mijnbouw of het verbouwen van soja voor veevoer. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne beloofde Lula dat hij zal zorgen voor betere bescherming van de Amazone als hij weer tot president zou worden gekozen.  


Gigantische opslag van koolstof

In de Amazone komen niet alleen unieke dieren en planten voor, de grootste jungle op aarde heeft ook een enorme invloed op het neerslagpatroon van heel Zuid-Amerika en houdt een gigantische hoeveelheid koolstof vast. We verliezen de strijd tegen klimaatverandering, als we de regenwouden verliezen. Als we niets doen zijn we over 10 jaar 40% van de Amazone kwijt. Nu al is daar afgelopen jaar een bosgebied groter dan vijf keer Nederland verdwenen. Daarom is bescherming en herstel van het regenwoud essentieel, ook voor de lokale en inheemse bevolkingsgroepen die ervan afhankelijk zijn. 

Bron: WNF

Meer over:

brazilië, amazone
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.