Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overlast eikenprocessierups zal meevallen voor zomer 2023

  •  
04-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7144 keer bekeken
  •  
Eikenprocessierups_paulkreijger.jpg

© Fotograaf: paulkreijger

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht deze zomer minder overlast van de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups kunnen voor jeuk en oogklachten zorgen. Vorig jaar is het dier met succes bestreden en dat betekent dat er dit jaar minder rupsen uit hun ei zullen kruipen. Het kenniscentrum verwacht dat de eerste rupsen rond dit weekeinde het ei verlaten.

Het aantal eikenprocessierupsen neemt door bestrijding al enkele jaren af. Volgens het kenniscentrum is het niveau van de overlast nu vergelijkbaar met dat van 2013. In 2019 bereikte de overlast een piek. Nu hebben de noordelijke provincies nog de meeste last van de jeukrupsen, aldus de deskundigen.

Conditie van eitjes

De rupsen in de eitjes zijn in goede conditie, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Zodra ze uit de eitjes komen kruipen ze door eikenbomen op zoek naar eten. Daar moeten ze nog even op wachten, want de eikenbomen zullen pas in de eerste week van mei in het blad staan. Tot die tijd kruipen de rupsjes in knoppen van de boom.

De jonge rupsen ontwikkelen zich nog verder, totdat ze het stadium bereiken waarop ze de jeukende brandharen krijgen. Dat zal rond 23 mei het geval zijn denkt de rupsenkenners. Vanaf dat moment maken de beesten ook de grote spinselnesten in de bomen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.