Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overlast door eikenprocessierupsen is fors gedaald

  •    •  
29-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
aangevroten_eikenprocessierups

© Aangevreten eikenprocessierupsnest - Fotograaf Sasja van Meel

De overlast van eikenprocessierupsen is fors gedaald en zal volgend jaar waarschijnlijk nog verder afnemen, verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het aantal eikenprocessievlinders dat is uitgevlogen, ligt de laatste tijd namelijk aanmerkelijk lager dan vorig jaar. In speciale feromoonvallen, waarvan er 2200 in het land zijn geplaatst, werden de afgelopen maanden 65 procent minder vlinders aangetroffen dan in 2021.

Preventieve maatregelen

Ook het aantal eiken waar de rupsen op zaten lag dit jaar lager dan een jaar eerder: volgens het kenniscentrum bedraagt de afname 18 procent. Vorig jaar namen de aantallen ook al af. "De plaagdruk bereikt nu het niveau van aanvaardbare overlast", concluderen de onderzoekers in een overzicht op de website Nature Today. Ze zien meerdere factoren die de afname kunnen verklaren.

"De omstandigheden voor preventieve bespuitingen in het voorjaar waren gunstig, waardoor het aantal rupsen afnam", aldus het kenniscentrum. "Veel nesten zijn tijdig, voor het uitvliegen van de vlinders, verwijderd. Het op tijd weghalen van de nesten leidt tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar."

Vogels en roofinsecten

Op plaatsen waar moeite is gedaan om natuurlijke bestrijding te bevorderen, lossen vogels en roofinsecten het eikenprocessierupsenprobleem in toenemende mate op. "Ook parasitering door sluipwespen en sluipvliegen neemt toe waardoor de plaagdruk beheersbaar blijft." Eikenprocessierupsen laten in het voorjaar kleine brandhaartjes los. Die kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.

Volgens het kenniscentrum zijn er wel regionale verschillen. Met name in het noordelijke deel van Overijssel en het zuidelijk deel van Drenthe zitten meer van de rupsen dan elders. Ook is nog onbekend hoeveel rupsen in de grond zijn gekropen "en wanneer die tevoorschijn gaan komen".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.