Het provinciebestuur van Overijssel stopt per direct met grondaankopen voor nieuwe natuur. De provincie heeft er geen vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de huidige plannen voor een aaneengesloten natuurnetwerk in Nederland voortzet. Dat meldde gedeputeerde Piet Jansen (CDA, landelijk gebied, landbouw en water) woensdag.
Voor de realisatie van zo'n natuurnetwerk, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), moest Overijssel nog 1600 hectare aankopen. ,,Het is maatschappelijk onverantwoord om daarmee door te gaan als onduidelijk is of de plannen wel overeind blijven'', aldus Jansen.
Volgens Overijssel heeft het nieuwe kabinet in zijn conceptregeerakkoord duidelijk gemaakt fors te willen bezuinigen op natuurbeheer. Het besluit heeft directe gevolgen voor circa driehonderd eigenaren in de provincie die overwogen hun gronden te verkopen. Ook heeft de provincie minister Gerda Verburg (LNV) per brief gevraagd de koopplicht op te schorten. Als een boer die in de beoogde Ecologische Hoofdstructuur ligt, zijn grond aanbiedt, is de provincie nu nog verplicht die aan te kopen. Jansen zegt zich niet langer aan die plicht te houden.
Bestuurder Tammo Beishuizen van LTO Nederland heeft alle begrip voor het kabinet, dat nu accenten verlegt en vooral kiest voor economie. ,,We hebben daar ook voor gepleit. Maar het mag niet zo zijn, dat boeren die vanwege de bestemming natuur al jaren wachten op aankoop van hun grond en lange tijd geen investeringen meer hebben gedaan, nu tussen de wal en het schip terechtkomen.'' Ook boeren die al elders verplichtingen zijn aangegaan, kun je niet zomaar in de steek laten, vindt Beishuizen. Hij gaat ervan uit dat de provincie Overijssel de gemaakte afspraken nakomt.