Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overijssel onderzoekt mysterieuze koeiensterfte bij nieuwe dijk

  •  
31-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
790 keer bekeken
  •  
koe

Koe

© JackieLou DL via Pixabay

Provincie Overijssel laat onderzoeken of de dood van 23 koeien op een veehouderij in de buurt van Kampen te maken heeft met mogelijk vervuilde grond in de buurt. Een motie van JA21, SP, Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging in Overijssel werd tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangenomen, met 36 stemmen voor en 10 tegen.

23 koeien gestorven 

"Op 10 mei werden we opgeschrikt door een verontrustend artikel in de Stentor over boer Jaap, die in bijna een jaar tijd 23 van z'n 60 koeien verloor", aldus fractievoorzitter Fred Kerkhof van JA21 Overijssel. "Zoiets kan natuurlijk gebeuren. Maar het probleem was echter dat niet meteen te ontdekken was waaraan die koeien zijn overleden. De boer is ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de nieuw aangelegde dijk langs Het Reevediep."

Nieuwe dijk

Kerkhof zei dat voor de dijkaanleg mogelijk gebruik is gemaakt van thermisch gereinigde grond, oftewel verontreinigde grond die door middel van verhitting 'schoon' is gemaakt. De betrokken boer denkt dat er toch giftige stoffen in hebben gezeten die in de sloten rond zijn bedrijf terecht zijn gekomen en tot de dood van de koeien hebben geleid.

Onderzoek in gang gezet

Gedeputeerde Tijs de Bree (Milieu) zei zich ook zorgen te maken over de situatie. Volgens De Bree is eind vorig jaar al een crisisteam opgericht met betrokken partijen, waaronder de provincies Overijssel en Gelderland, twee waterschappen en de Omgevingsdienst Veluwe-Noord. "We onderschrijven de noodzaak om te achterhalen wat hier aan de hand is. Dat willen we graag op een goede manier doen met kwalitatief hoogwaardig onderzoek", aldus de gedeputeerde.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta start volgens De Bree een onderzoek. "Op basis van de informatie die we nu hebben, kan ik zeggen dat voor de dijk waar het over gaat, geen gebruik is gemaakt van thermisch gereinigde grond."

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.