Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overijssel hoeft niet te handhaven tegen koeien in de wei

  •  
03-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
koe in de wei

© Arnaud Liégeois via Pixabay

Provincie Overijssel hoeft nog niet op te treden tegen boeren die koeien in de wei laten lopen. Dit heeft de Raad van State bepaald. Natuurorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu wilden dat de provincie tegen negen bedrijven zou gaan handhaven, omdat zij zonder vergunning koeien buiten laten lopen en mest uitrijden op hun land. Volgens de hoogste bestuursrechter zijn de zaken bij zes van de negen bedrijven in orde. Bij de drie andere bedrijven hapert er misschien wel iets. Overijssel krijgt twaalf weken de tijd om dat nader uit te zoeken.

Koeien in de wei bij beschermd natuurgebied

Overijssel was de eerste provincie die te maken kreeg met zaken die MOB en Leefmilieu aanspannen. Ze richten zich op provincies die boeren naar hun mening onterecht een natuurvergunning geven. Het gaat om boeren die koeien buiten laten lopen in de buurt van beschermde natuurgebieden, die daardoor met stikstofuitstoot worden belast. Overijssel weigerde te handhaven en dat leidde tot jarenlange procedures. Voor zes bedrijven is met deze uitspraak nu een einde gekomen aan de dreiging van handhaving.

Onduidelijkheid over stikstofbelasting

Omdat de Overijsselse zaken zoveel tijd vergden, heeft de Raad van State in oktober vorig jaar al uitspraak gedaan in een vergelijkbare zaak tegen een veehouder in Baambrugge in Utrecht. De hoogste bestuursrechter bepaalde toen dat de stikstofuitstoot van koeien en mest in de wei weggestreept mag worden tegen emissie in de stal, het zogenoemde intern salderen.

Als de totale stikstofuitstoot niet toeneemt mogen provincies een natuurvergunning afgeven. Voorwaarde is dat de koeienwei altijd al de bestemming landbouwgrond had en dus waarschijnlijk altijd is bemest. Met die uitspraak kwam een einde aan drie jaar onduidelijkheid over de stikstofbelasting van koeien in de wei.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.