Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Overbodige bedrijventerreinen verspillen ruimte'

  •  
07-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Gemeenten verspillen tot en met 2015 een gebied ter grootte van drie keer Texel aan overbodige nieuwe bedrijventerreinen. Dat stellen woensdag de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties na een gezamenlijk onderzoek. Volgens Maarten van Biezen van Natuur en Milieu moeten gemeenten bestaande en verpauperde bedrijventerreinen opknappen zodat aanleg van nieuwe bedrijventerrein overbodig wordt.
Op de onderzoeksresultaten valt wel wat af te dingen. De vermeende verspilling door gemeenten betreft nog slechts plannen, die provincies eerst moeten goedkeuren. ,,Je kan dit onderzoek zien als basis voor een oproep aan de provincies de aanleg van bedrijventerreinen beter te regisseren'', aldus Van Biezen.
Volgens de twee natuurorganisaties valt de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen te remmen door leegstandbelasting te heffen.
Bedrijven die verhuizen zouden belasting moeten betalen bij het achterlaten van een leegstaand pand. Dat zou verpaupering van 'oude' bedrijventerreinen tegengaan.
Ook zou verhuizing naar nieuwe bedrijventerreinen duurder moeten worden. Met 250 miljoen euro per jaar kunnen volgens de milieuclubs bestaande bedrijventerreinen zo worden opgeknapt, dat aanleg van nieuwe grotendeels overbodig wordt.
Volgens de onderzoeksresultaten zijn Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe de grootste 'grondverspillers'.
Om provincies nog meer onder druk te zetten openden de twee natuurclubs woensdag het meldpunt 'zuinig op ruimte'. Tot en met maart 2007, wanneer de verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn, kunnen burgers en bedrijven voorbeelden aanmelden over het dichtslibben van ruimte.
De provincie Zuid-Holland liet in een reactie weten zich niet in de bevindingen van de twee organisaties te herkennen. Uit de resultaten zou blijken dat in de provincie vele malen te veel wordt gebouwd. ,,Daar komen wij niet aan. Wij maken een zo zorgvuldig mogelijke planning'', aldus een woordvoerster.
Zij benadrukte verder dat van de nieuwe bedrijventerreinen die de gemeenten de afgelopen jaren hebben gebouwd, het in 70 procent om herstructureringsprojecten ging. De zegsvrouw verwacht dat dat in de toekomst zo blijft.
Een woordvoerder van de provincie Drenthe zei nog niet veel over het onderzoek te kunnen zeggen, omdat de provincie de resultaten nog niet had gezien. ,,In algemene termen herkennen wij ons niet in het beeld dat er grond- of ruimteverspilling zou plaatsvinden'', wilde hij wel kwijt. Op de voorgestelde maatregelen wilde hij niet ingaan. ,,Dat zou veronderstellen dat je het eens bent met de stelling.''
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.