Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Over de Sallandse Heuvelrug loopt de Route van Verloren Soorten

  •  
14-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
Kommavlinder

© Bron: Tim Visser

Natuurmonumenten heeft in natuurgebied Sallandse Heuvelrug in Overijssel een zogenoemde 'Route van Verloren Soorten' uitgezet. Tijdens een wandeling van ruim 4 kilometer ontdekken wandelaars welke soorten dieren en planten bijna of helemaal verdwenen zijn door verdroging, versnippering, vervuiling en verzuring, aldus de natuurorganisatie. Van tien soorten staan in het gebied borden met foto's en wetenschappelijke uitleg.

Wulp, kommavlinder en tapuit

"Het landschap wordt steeds armer. In natuurgebieden kun je vaak niet zomaar zien wat er aan scheelt. Wat je nooit hebt gekend, mis je ook niet", zo legt Natuurmonumenten de actie uit. Op de Sallandse Heuvelrug zijn bijvoorbeeld de wulp, de kommavlinder, de tapuit en de kamsalamander zo goed als verdwenen. Natuurbeheerders proberen al jaren om het korhoen te behouden, maar tot nu toe hebben alle maatregelen niet voldoende resultaat, zodat ook deze vogel mogelijk verdwijnt.

Volgens Natuurmonumenten komen op de Sprengenberg in de Sallandse Heuvelrug heel veel soorten bedreigingen van de biodiversiteit bijeen. Daarom is hier de wandelroute uitgezet.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.