Een groep enthousiastelingen (die met lede ogen het enorme fruitrassenareaal zag verdwijnen) richtte in 1992 de
stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur
op om de fruitteelt te stimuleren en nieuw leven in te blazen. Een museumtuin werd aangeplant en museum ’t Olde Ras kwam tot stand.
Op het bijna 1,5 ha grote terrein staan de fruitsoorten aangeplant die in Nederland in de vrije natuur staan. Ruim 3000 bomen in meer dan 1500 fruitrassen staan in de museumtuin.
Fruitsoorten als appels, peren, kersen, pruimen, kweeperen, Japanse kweeperen, mispels, Japanse peren, sierfruit, bessen, moerbei, noten, amandel, perziken, abrikozen, vlier, wilde pruimen, kerspruimen enz. De bomen zijn opgekweekt in alle vormen zoals, hoog- en laagstam, struik, spil, lei- en vormbomen, candelaber, spalier, parasolbomen, bonsaifruitbomen enz.
Het museum bevat vele oude en bijzondere fruitteeltgereedschappen, terwijl ook prachtige afbeeldingen te zien zijn. De stichting bezit een grote collectie oude platen welke ziekten aan fruitbomen voorstellen. Een groot aantal stenen (pitten) van pruimen is te zien om die rassen mee te determineren. Vele kleurplaten met oude fruitrassen zijn te bewonderen.
Verder zijn er vele oude fruitteeltgereedschappen zoals een oude sorteermachine, entpotten, verpakkingsmateriaal, manden, weegschalen, spuiten in vele uitvoeringen etc. etc.