Gerrit Braks, oud-minister van Landbouw en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, is woensdag overleden, zo heeft zijn familie laten weten.
Minister van Landbouw de jaren 80
Braks was CDA-politicus uit een Brabants boerengezin. Hij werkte in Brussel en was nog maar drie jaar Tweede Kamerlid toen hij minister van Landbouw werd in het eerste kabinet-Van Agt. In 1982 trad Braks opnieuw aan als minister van Landbouw in het eerste kabinet Lubbers, een tijd van melkplassen en boterbergen. De boeren wilden hun bedrijven verder uitbreiden, maar de grenzen voor het milieu waren bereikt.
In 2015 nog was ex-minister Gerrit Braks te gast tijdens een jubileumuitzending van Vroege Vogels, in het kader van 60 jaar Natuur op de Radio. Samen met ex-ministers Pieter Winsemius sprak Gerrit Braks over het natuur en milieubeleid in de roerige jaren 80. Beluister het interview:
Onder zijn bewind werd de mestproblematiek aangepakt en kwam er het melkquotum en de superheffing. Maatregelen die de groei van de intensieve veeteelt aan banden moest leggen. In die tijd werd overtollige mest nog gewoon in natuurterreinen gestort. Samen met ex-ministers Pieter Winsemius drukte hij een stempel op het natuur- en milieubeleid dat tot de dag van vandaag zichtbaar is. Beiden pakten de bodembescherming en de mestproblematiek aan.
Ecologische Hoofdstructuur
Bij zijn aantreden viel het natuurbeleid nog onder het ministerie van CRM, Cultuur Recreatie en Maatschappelijk Werk. Hij wilde dat persé naar Landbouw en Visserij. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat de ‘natuurambtenaren’ zich overgeleverd voelden aan de ‘vijand’. Ondanks dat wantrouwen is onder Braks de EHS tot stand gekomen die natuurgebieden verbindt om de migratie van dieren te bevorderen. Braks noemde zichzelf politiek verantwoordelijk voor de Ecologische Hoofdstructuur.
Coalitiegenoot PvdA vond dat Braks te weinig deed tegen de visfraude en zegde het vertrouwen in de bewindsman op. Daarop trad Braks af, in 1990.