Als er niets gebeurt, sterft de otter opnieuw uit in Nederland. De eerste keer gebeurde dat in 1988. Maar vervolgens besloot de overheid in 1989 om de otter terug te brengen in Nederland. De otter is in heel europa bedreigd en dus een internationaal streng beschermde soort.
Uitgezet
In 2002 werden de eerst otters in Overijssel uitgezet. De dieren kwamen uit Wit-Rusland, Polen, Tsjechië, Zweden, Letland en Oostenrijk, en deels uit het wild. Maar sinds het aantreden van het nieuwe kabinet, ligt het hele project op z'n gat. Het begeleidend onderzoek is gestaakt en in feite weet niemand meer hoe het nu gaat. Vlak voor het staken van de monitoring werd echter alarm geslagen: de genetische variatie in de populatie was te gering en zou zonder maatregelen verder afnemen.
Matig gegroeid
Daarnaast is de populatie in tien jaar tijd maar matig gegroeid. De 31 uitgezette dieren zijn uitgegroeid naar een populatie van circa 60 otters op de grens van Friesland en Overijssel. Daarbuiten zijn er zwervende otters die - voor zover bekend - elkaar mislopen en vroeg of laat worden doodgereden. Alleen in de Oude IJssel bij Doesburg zijn jongen geboren, maar moeder en ook de jongen sneuvelden kort na elkaar in het verkeer.
Snel handelen
Volgens Stichting Otterstation en Stichting Das&Boom moet er snel gehandeld worden. Zij hebben daarom staatssecretaris Bleker een brief gestuurd met een aantal eisen: De financiering van het noodzakelijk wetenschappelijk genetisch onderzoek van de populatie moet onmiddellijk worden hervat. Om doodrijden (doodsoorzaak nummer één) zoveel mogelijk te voorkomen, moeten de door dit kabinet geschrapte natte verbindingen in en rond het huidige otterleefgebied toch worden aangelegd.
Inteelt
Om de bedreiging van de huidige populatie in Overijssel door inteelt te stoppen moet die op korte termijn worden versterkt door het bijplaatsen van genetisch niet verwante otters. Daarnaast moet er binnen afzienbare tijd een noodzakelijk tweede populatie in Friesland worden gesticht, om het voortbestaan van de otters in Nederland voor de toekomst veilig te stellen.