De otter is bezig aan zijn comeback. Jarenlang was deze marterachtige uitgestorven in ons land, maar dankzij herintroducties vanaf 2002 is er nu een kleine maar groeiende populatie. Deze populatie zit voornamelijk in de Kop van Overijssel en Zuidoost Friesland. Dit gebied raakt inmiddels vol en daarom zijn enkele otters gaan zwerven naar gebieden in de omgeving, waaronder Doesburg, langs de Oude IJssel. In dit gebied zit tenminste één vrouwtjesotter, en om haar gezelschap te houden wordt otter Henk bijgeplaatst.
ARK
hoopt dat Henk samen met het vrouwtje voor nakomelingen zal zorgen, zodat de populatie rondom Doesburg niet ten onder gaat.
Inteelt
De kernpopulatie van de otter bestaat uit ongeveer 60 otters en leeft nog steeds in de uitzetgebieden: de Weerribben, Wieden en Rottige Meenthe. Daarnaast is er nog een aantal zwervende otters in Nederland. Een deel ervan leeft in Alde Faenen, na uitzetting in 2011. Otters hebben zich spontaan gevestigd nabij Doesburg, Zuidlaardermeer en de Vecht met Beneden Regge.
Binnen de kernpopulatie komt helaas wel wat inteelt voor. Toen er tien jaar geleden otters werden uitgezet, is er ook een mannetje vrijgelaten dat blijkbaar nogal dominant was. Deze vrouwenversierder heeft bij meerdere vrouwtjes voor nakomelingen gezorgd, waardoor de genetische variatie in de populatie is afgenomen.
Om inteelt te vermijden verzamelen onderzoekers de keutels van otters. Uit die keutels wordt DNA gehaald en geanalyseerd. Met behulp van de analyse kan een DNA-kaart worden gemaakt, zodat het duidelijk is welke otter op welke locatie zit en of naburige otters verwant zijn.
Otter Henk
Henk is de eerste otter die wordt bijgeplaatst. Na Henk zullen de komende vijf jaar nog meer otters volgen. Henk is vrijgelaten vlakbij Doesburg, waar een vrouwtjesotter leeft die niet met Henk verwant is. Henk komt namelijk oorspronkelijk uit de Weerribben, waar hij als jonge wees gevonden is. Omdat daar teveel heersende mannetjes zijn, kan Henk daar niet worden teruggeplaatst. De initiatiefnemers hopen dat Henk en het vrouwtje samen voor nakomelingen gaan zorgen. Op die manier zou de otterpopulatie rondom Doesburg een grote kans hebben om flink te groeien.