De organisaties die zich inzetten voor milieu en mensenrechten zien mooie woorden van de banken, pensioenfondsen en verzekeraars in Nederland, maar te weinig daadkracht om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. “Terwijl hitterecords sneuvelen, ijskappen smelten, bossen branden en steeds meer mensen op drift raken vanwege gevaarlijke klimaatverandering gaan financiële instellingen door met de financiering van fossiele brandstoffen. “ING financierde in 2020 voor zo’n 6,5 miljard dollar fossiele energiebedrijven. Pensioenfonds ABP verdubbelde eind vorig jaar zelfs zijn belang in Shell. Dat is juist de klimaatcrisis aanjagen, niet je verantwoordelijkheid nemen,” aldus Peter Ras van de Eerlijke Geldwijzer.
De groep doet een oproep aan de grootste financiële instellingen van Nederland voor daadkrachtige klimaatactie. Ze vragen om vijf maatregelen:
- Breng alle investeringen en leningen in lijn met het 1,5 graad doel uit het Klimaatakkoord van Parijs
- Stel concrete tussendoelen voor CO2-reductie voor 2025, 2030 en 2040
- Stop per direct met de financiering en verzekering van projecten voor nieuwe fossiele infrastructuur en steenkool-, olie- en gaswinning.
- Maak een plan om te stoppen met de huidige financieringen in de fossiele industrie.
- Rapporteer transparant over de genomen maatregelen
De brief is verstuurd aan de CEO’s en bestuursvoorzitters van de banken ABN AMRO, ING en Rabobank, pensioenfondsen ABP en PFZW, verzekeraars NN Group (Nationale Nederlanden), Achmea en Aegon en kredietverzekeraar Atradius.
De brief is ondertekend door Greenpeace Nederland, Oxfam Novib, Eerlijke Geldwijzer, BankTrack, Milieudefensie, Urgenda, Natuur & Milieu, Both ENDS, Fossielvrij NL, Oil Change International, Hivos, Groen Pensioen en SOMO. De organisaties willen voor de klimaattop in Glasgow eind oktober een reactie van de financiële instellingen.
Bron: Greenpeace