Orchidee duikt op in Spijkenisser balkonpot
• 04-10-2010
• leestijd 2 minuten
Niet alleen een tuin zit vol verrrassingen, ook een balkon levert bijzondere natuurwaarnemingen op. Dat bleek onlangs uit de melding van een spontaan opgedoken orchidee op een Spijkenisser stadsbalkon.
De melding kwam van de eigenaar zelf. Dat op zich is niet verrassend, want het balkon van een ander laat zich nu eenmaal minder gemakkelijk bekijken dan andermans tuin. De aard van de melding was des te opvallender. Joop, doorgaans vol met allerhande info over weegbreesoorten, hij verrichtte daar jarenlang onderzoek aan, maakte ditmaal melding van een orchidee. Op zijn balkon nog wel. En dan nog niet eens de eerste de beste, maar een heuse Vleeskleurige orchis. Een meegestuurde foto ondersteunde zijn determinatie.
Dat orchideeën stoffijn zaad hebben is bekend. Dat maakt het bereiken van een balkon op zichzelf een gemakkelijk haalbare opgave. Voor vestiging is echter meer vereist dan een orchideeënzaad en een pot met wat grond. Vooral de aan- of afwezigheid van specifieke bodemschimmels en de daarvoor geschikte groeiomstandigheden, maakt dat we zeldzame orchideeënsoorten niet overal aantreffen. Overigens zijn niet alle soorten even kritisch. Zo wordt Brede wespenorchis spontaan groeiend in tuinen aangetroffen en ook Rietorchis duikt hier en daar uit eigen beweging op in vochtige delen van tuinen. Maar toch, dat is nog wel wat anders dan een zeldzamer orchidee in een pot op het balkon.
De orchidee op het balkon van Joop verkeert in zekere zin toch in een vertrouwde omgeving: temidden van Watermunt. Zo kun je hem ook in een vochtige duinvallei - zijn natuurlijke standplaats in die omgeving - aantreffen. Misschien ligt hier ook de sleutel tot deze opmerkelijke vondst. De Watermunt in de balkonpot was een overblijfsel van wat verzamelde muntplantjes om thee van te trekken, zo vertrouwde Joop ons toe. Een resterend deel van de plant werd in een potje gezet. Dat leverde naast nieuwe ‘theeblaadjes’ ook prachtige bloemen op. Verrassend genoeg dus niet alleen van watermunt!
Bron: Natuurbericht
Tekst: Wout van der Slikke, FLORON