Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opwarmende adders in het hoogveen

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
945 keer bekeken
  •  

In het natte Bargerveen leven talloze diersoorten, waaronder reptielen en amfibieën. Zo leven er kleine watersalamanders, padden, kikkers – zoals de heikikker. Maar ook de levendbarende hagedis, gladde slang én adder. Die laatste is in deze tijd van het jaar goed te zien, want ze liggen nu te zonnen. 

Winterslapen in het Bargerveen

De adder is de enige giftige slang die in Nederland voorkomt. Vooral in het noorden en oosten in het land zijn er veel te vinden. Ze leven graag in drassige gebieden zoals in moerassen en veengebieden. Toch moet het gebied niet te nat zijn. De overwinteringsplek moet namelijk een beetje droog blijven. In de winter houdt de slang een winterslaap in een vorstvrij hol. Daarvoor zoekt hij hogere delen in het Bargerveen op, in holtes tussen graspollen, boomwortels of de speciaal aangelegde adderhotels. 

In het voorjaar komen de adders weer naar buiten. Eerst komen de mannetjes, die moeten hun lichaam klaarmaken voor de paring. Door de warmte ontwikkelen ze sperma. De vrouwtjes volgen wat later en dan kan het paren beginnen.

Na de paring is voor de vrouwtjes de zon van groot belang. De adders zijn eierlevendbarend, wat betekent dat ze de eieren in hun lichaam uitbroeden. Hiervoor hebben de vrouwtjes veel warmte nodig. 

Genoeg eten

In het Bargerveen is genoeg eten voor de adders. De kleine watersalamanders en de levendbarende hagedissen staan op zijn menu. Maar ook de heikikker is een belangrijke prooi. Deze kikker, waarvan de mannetjes tijdens de paring blauw kleuren, is op veel plekken in het Bargerveen te vinden. De adder doodt zijn prooi met zijn beet. Hij heeft een droge beet waarbij hij alleen bijt, en een natte beet, waarbij hij ook gif inspuit. Dat gif werkt op het zenuwstelsel van zijn prooi en helpt bij de vertering van het voedsel. 

Vroege Vogels TV over het Bargerveen is zaterdag 30 april 2022 om 19.50 uur te zien op NPO 2!

Meer over:

bargerveen, adder, slang
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.