Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Politieke partijen stemmen diervriendelijker

  •  
08-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
Denhaag_tweedekamer_torentje_pixabay

© Pixabay

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft Dier&Recht het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer geanalyseerd gedurende het eerste jaar van kabinet Rutte IV. Wat opvalt: vrijwel alle partijen zijn een stuk diervriendelijker gaan stemmen.

Dier&Recht analyseerde samen met voormalig VVD-Tweede Kamerlid Daan de Neef het stemgedrag bij 63 diervriendelijke moties die zijn ingediend tijdens Rutte IV. De Neef verliet vorig jaar de VVD-fractie na persoonlijk ongenoegen over de koers van de partij.

Meest diervriendelijke partijen

De Partij voor de Dieren is de meest diervriendelijke partij en deelt die eerste plaats met eenmansfractie Den Haan. Dat laatste is opvallend: Liane den Haan splitste zich in mei 2021 af van 50PLUS. Met een score van 55 procent stemde deze partij tijdens Rutte III een stuk minder diervriendelijk.

Er werd niet alleen bijzonder diervriendelijk gestemd door SP, GroenLinks en PvdA maar ook door nieuwkomers BIJ1, Volt en de afgesplitste Gündoğan. DENK en PVV stemden eveneens voor het overgrote deel diervriendelijk.

Middenmoot

Binnen de coalitie stemde D66 het meest diervriendelijk met een score van 68 procent. JA21, Pieter Omtzigt en de ChristenUnie volgen met scores van 62 procent, 57 procent en 56 procent.

Minder diervriendelijke partijen

BVNL, BBB, VVD, SGP, CDA en FVD stemden vaker tegen dan voor dierenwelzijn. Hekkensluiter FVD van Thierry Baudet is daarbij de enige partij die nog dieronvriendelijker is gaan stemmen dan ze al deed. Met een score van 21 procent laat de partij het CDA en BBB ruim achter zich. De partij lijkt zich bewust te profileren als dieronvriendelijk. Zo stemde de FVD als enige partij tegen een verbod voor stroomstootwapens op dieren en tegen verschillende initiatieven om het gebruik van proefdieren te verminderen.

DenR PS 2023 graphic 01

Score per partij

© Dier&Recht

Opwaartse trend

De aandacht voor dierenwelzijn lijkt te groeien in politiek Den Haag. In vergelijking met de afgelopen kabinetsperiodes is een opwaartse trend te zien. Zo klimt de VVD van 5 en 9 procent gedurende Rutte II en III naar 46 procent in de huidige kabinetsperiode. Zelfs het CDA laat een diervriendelijkere kant zien met 37 procent nu ten opzichte van 10 en 7 procent in de vorige periodes. 

DenR PS 2023 graphic 02

Verschil Rutte II, III, IV

© Dier&Recht

Lees hier het volledige rapport

Bron: Dier&Recht

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.