Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opslag kernafval in zoutkoepels blijkt onveilig

  •  
05-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
kernenrgie_kerncentrale_ker.jpg
Sinds de jaren zeventig wordt in zoutkoepels in de Duitse deelstaat Nedersaksen kernafval opgeslagen. Maar er bestaan aanwijzingen dat er radioactiviteit weglekt. Er deugt niets van de opslagmethode, schrijven onderzoekers in een rapport van de deelstaat.
De Duitse regering heeft erkend dat er in een zoutmijn onder Braunschweig veertig jaar lang is gerommeld met kernafval. Het is onduidelijk wat er diep onder de grond precies is opgeslagen en of het afval veilig is afgeschermd voor de buitenwereld. Na een crisisbijeenkomst van betrokken ministers in Berlijn, zijn gisteren de eerste koppen gerold. Justitie heeft een onderzoek ingesteld. Minister Gabriel van Milieu (SPD) benadrukte evenwel dat er geen direct gevaar bestaat.
In 1965 kreeg het wetenschappelijke Helmholz Centrum uit München de opdracht in de oude zoutmijn Asse Twee, in het dorpje Remlingen, te experimenteren met de opslag van radioactief afval. De berg zou droog zijn en geschikt voor de opslag van laag- en middelhoog radioactief afval. Tussen 1967 en 1978 zouden er 126.000 vaten zijn opgeslagen in lege groeves, die vervolgens werden dichtgegooid. Pas over driehonderdduizend jaar zou er materiaal aan het aardoppervlak kúnnen komen, was de aanname destijds.
Na doorvragen van lokale politici kwam onlangs naar buiten dat er op achthonderd meter onder de grond, in verlaten mijngangen, radioactieve drab is gesignaleerd. Vermoedelijk heeft grondwater zich vermengd met afval uit lekkende vaten, en kon de substantie zo de afgesloten groeves verlaten. Inmiddels is besloten dat de mijn in 2014 helemaal dichtgegooid moet zijn, om instorting te voorkomen.
De deelstaat Nedersaksen liet een nader onderzoek instellen en deze week bleek dat de beheerder al in 1967 wist dat er water de berg insijpelt, terwijl dat pas in 1988 voor het eerst werd gemeld.  Ook was bij de beheerder al veel langer bekend dat zich diep onder de grond radioactieve drab had opgehoopt. Verder blijkt dat er onzorgvuldig is geregistreerd, waardoor nu wordt gevreesd dat er mogelijk ook hoog radioactief afval is opgeslagen.
Op het politieke crisisberaad in Berlijn zijn gisteren direct maatregelen genomen. Het Helmholz Centrum is met onmiddellijke ingang van zijn taak ontheven. De zoutmijn staat nu onder toezicht van het overheidsinstituut voor kernenergie. Ook is de mijn met onmiddellijke ingang komen te vallen onder strengere wetgeving en wordt naar enkele personen onderzoek ingesteld.
Discussie
De vele vragen rondom Asse Twee heeft de discussie over kernenergie in Duitsland nieuwe zuurstof gegeven. Hoewel de vorige regering van SPD en Groenen had besloten dat Duitsland in 2021 zou stoppen met kernenergie, wil bondskanselier Angela Merkel (CDU) juist langer ermee doorgaan. Kernenergie is goedkoper dan gas en olie en maakt Duitsland minder afhankelijk van grootleverancier Rusland. Merkel had inmiddels een meerderheid van de Duitsers achter zich, maar door de problemen rond Asse Twee zien de tegenstanders van kernenergie hun aanhang plotseling weer groeien.
Bron: Duurzaamnieuws

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor