Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opruimen vogelgriepslachtoffers niet goed geregeld

  •  
12-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
image009

Grote sterns

© Ger Scheurkogel

Het opruimen van vogelgriepslachtoffers in de natuur is cruciaal om het aantal besmettingen in te dammen, maar er is nog geen draaiboek voor. Daardoor is vaak onduidelijk wie de vogels moet verwijderen, waar de besmettelijke kadavers naartoe moeten en wie het opruimen betaalt, meldt het Nederlands Dagblad.

Veel slachtoffers

Vogelgriep maakt veel slachtoffers in de natuur. Er worden in Nederland soms wel honderden vogelgriepslachtoffers van een enkele soort gevonden, zoals brandganzen in Friesland en kanoeten in de Waddenzee bij Schiermonnikoog. Grote sterns stierven zelfs bij duizenden tegelijk. Als vogels die zijn doodgegaan aan vogelgriep blijven liggen in een kolonie, wordt de kolonie vrijwel volledig weggevaagd. Maar als de kadavers worden opgeruimd, overleeft 15 tot 50 procent van de dieren.

Vogelgriep in kolonie grote sterns

Vogelgriep in kolonie grote sterns

© Vogelinformatiecentrum Texel

Grote sterns 

Het opruimen van wilde vogels die zijn doodgegaan aan de vogelgriep is niet goed geregeld, zegt bioloog Mardik Leopold. Hij haalde op eigen initiatief op Texel duizenden dode grote sterns uit de broedkolonies.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor