Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opruimen slachtoffers vogelgriep stokt: wie is verantwoordelijk?

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
komeeuw

Kokmeeuw

© Leen Kuiper

Dode meeuwen vallen de laatste tijd bij bosjes uit de lucht. De oorzaak: vogelgriep. Maar wie ruimt de arme beesten op? Dierenorganisaties en deskundigen vinden dat de overheid daar veel meer werk van moet maken, meldt het AD. Een rammelend opruimbeleid is gevaarlijk, want kan tot verdere verspreiding leiden. "Ook al is de kans klein, wij kunnen ook vogelgriep oplopen."

Onduidelijke landelijke richtlijnen

Zowel de Dierenbescherming als de Vogelbescherming pleit voor duidelijkere landelijke richtlijnen voor het opruimen van de dode vogels. Nu is het afhankelijk van de vindplek wie verantwoordelijk is voor het opruimen: op privéterrein de grondeigenaar, op lokale wegen de gemeente, op de snelweg Rijkswaterstaat, in een natuurgebied de beheerder, enzovoorts.

"Maar per gemeente zijn er al grote verschillen", zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming. "In de ene gemeente is de Dierenambulance de aangewezen partij, in de andere gemeente weer niet. Dat maakt de situatie onduidelijk. Bovendien kost het onze vrijwilligers heel veel tijd, en dat voor iets wat eigenlijk niet hun taak is."

Bron: AD

Meer over:

vogelgriep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.