Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep tot strafrechtelijk onderzoek naar Trafigura

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Amnesty International en Greenpeace vinden dat de Britse overheid  een strafrechtelijk onderzoek moet starten naar Trafigura, de multinationale onderneming achter het dumpen van giftig afval in Abidjan (Ivoorkust) in 2006, en waardoor meer dan 100.000 mensen medische hulp moesten zoeken. Groot-Brittannië speelt een rol in deze zaak, omdat de beslissingen die leidden tot het dumpen van het afval door Trafigura in Londen zijn genomen. De Nederlandse overheid moet zich harder inspannen om in Nederland gevestigde bedrijven te vervolgen als hun criminele praktijken leiden tot mensenrechtenschendingen en milieuschade in het buitenland.
Rapport
Met deze oproepen publiceren Amnesty International en Greenpeace dinsdag een nieuw, omvangrijk rapport, ‘The Toxic Truth’ naar het dumpen van giftig afval in Ivoorkust. Amnesty en Greenpeace overhandigen het rapport dinsdag aan Achim Steiner, het hoofd van het VN milieu- orgaan UNEP. Na drie jaar onderzoek geven de organisaties in dit rapport een gedetailleerd overzicht van de vele fouten die in Ivoorkust zowel een milieucrisis als een medische en een politieke crisis veroorzaakten. Meerdere regeringen, waaronder Nederland, negeerden bestaande wetgeving die deze tragedie had kunnen voorkomen, en faalden om de met giftig afval  geladen Probo Koala te stoppen op zijn reis naar Abidjan. Nederland heeft zodoende bijgedragen aan schendingen van het recht op gezondheid in Ivoorkust.
Giftig afval
Uit interviews die de onderzoekers voerden met zowel de slachtoffers van het dumpen van giftig afval als met de medische experts die hen behandelden komt nieuwe informatie aan het licht over de effecten daarvan op hun gezondheid. Slachtoffers weten nog steeds niet precies waaruit het giftig afval bestond en leven in onzekerheid over de langetermijneffecten daarvan op hun gezondheid. Duizenden van hen hebben nog steeds geen compensatie ontvangen. ‘We kennen de feiten niet,’ zegt Geneviève Diallo, die in Abidjan woont vlakbij een van de plaatsen waar het afval is gestort. ‘Degenen die echt schuldig waren zijn nog steeds niet gestraft.
Samenwerken
De Nederlandse overheid moet het Openbaar Ministerie instrueren en toerusten om illegale bedrijfspraktijken in het buitenland te onderzoeken en vervolgen. Nederland zou daarnaast met de Ivoriaanse overheid moeten samenwerken om medisch onderzoek te doen naar de (lange termijn-) effecten van het gif op de getroffen Ivorianen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft Trafigura wel vervolgd, maar deze vervolging was gericht op de gebeurtenissen in Amsterdam, terwijl haar rol in de gebeurtenissen in Ivoorkust en andere landen buiten beeld bleef .   
Gevaarlijk afval
Het afval dat in Abidjan werd gedumpt wordt in de Conventie van Bazel als gevaarlijk gedefinieerd. Het verdrag ziet toe op grensoverschrijdende transporten van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering daarvan. Volgens die verdrag is export van gevaarlijk afval zonder voorafgaande toestemming een misdrijf. Het rapport wordt gelanceerd op het moment dat in Genève de Partijen van de Conventie van Bazel bijeenkomen, en biedt een kans om te verzekeren dat giftig afval van industriële verwerking aan boord van schepen nooit meer in armere landen gedumpt kan worden.
Bron: Greenpeace en Amnesty International
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor