Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep aan universiteiten en hogescholen om duurzaam te bankieren

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
454 keer bekeken
  •  
university-ga546bcd61_1920

© Nikolay Georgiev via Pixabay

Wetenschappers en studenten roepen hun onderwijsinstellingen op duurzaam te gaan bankieren. De financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen namelijk niet in lijn met het Parijsakkoord. Daarom stuurt Scientists for Future NL samen met de KNAW Jonge Akademie, 10 universitaire Young Academies en Studenten voor Morgen een brief naar alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland.

Hierin stellen ze dat een versnelde transitie naar een duurzame samenleving nodig is en dat kennisinstellingen hier een leiderschapsrol in moeten vervullen. Volgens hen moeten universiteiten en hogescholen kritisch kijken naar hun banken en verzekeraars, en ze aanspreken op hun investeringskeuzes.

Bankieren

Anne Urai (universitair docent Universiteit Leiden) ondertekende de brief en stelt: “Nederlandse universiteiten en hogescholen doen veel om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, ze doen onderzoek naar klimaatverandering en leiden studenten op voor de toekomst. Tegelijkertijd zijn ze klant bij banken en verzekeraars die nog steeds investeren in extractie en expansie van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas: producten waarvan duidelijk is dat we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Dit vraagt om actie.”

Lage score voor duurzaamheid

Op dit moment bankieren de meeste hoger onderwijsinstellingen bij grootbanken als ING, Rabobank en Deutsche Bank met een discutabele reputatie als het gaat om duurzaamheid. In 2021 financierde ING de fossiele sector (olie, kolen en gas) voor 10,7 miljard dollar, Rabobank voor 2,1 miljard dollar en Deutsche Bank voor 9,1 miljard dollar.

De signaalwaarde van duurzaam bankieren is groot. Omdat universiteiten en hogescholen de wetenschappelijke consensus vertegenwoordigen, hebben de instellingen een belangrijke voorbeeld- en leiderschapsrol in de duurzaamheidstransitie.

Aanbevelingen

De brief doet concrete aanbevelingen aan universiteiten en hogescholen. Zo kunnen duurzame selectiecriteria worden meegenomen bij het kiezen van een nieuwe bank of verzekeraar (zie bijvoorbeeld Eerlijke Bankwijzer). Ook kan nu al een deel van de financiële bedrijfsvoering ondergebracht worden bij een duurzame bank (op dit moment zijn duurzame banken helaas vaak nog te klein om de gehele bedrijfsvoering op zich te nemen).

Verder adviseert de coalitie in groepsverband op te trekken richting de bancaire sector, in plaats van individueel. Een dergelijke gezamenlijke aanpak leidde in 2021 tot het besluit van pensioenfonds ABP om zich terug te trekken uit fossiele beleggingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.