Oprichting politieke partij voor duurzaamheid: Duurzaam rendeert
• 30-03-2010
• leestijd 2 minuten
Een nieuwe politieke partij, specialist op het gebied van duurzaamheid, Duurzaam rendeert genaamd, zal aankomende juni meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen. De in Rotterdam opgerichte partij stelt zich ten doel overheid en bedrijfsleven gezamenlijk fors te laten investeren in duurzaamheid die loont.
Nederland loopt internationaal fors achter in de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Zo werken overheid en bedrijfsleven langs elkaar heen, steekt volgens 78 % van de Nederlandse bedrijven het Nederlandse kabinet te weinig geld in maatregelen die de economie duurzamer maken en worden projecten opgestart die niets anders opleveren dan kortstondige PR.
Duurzaam rendeert ziet de verduurzaming als een enorme kans voor de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven. Nu investeren in verduurzaming zal het leven in Nederland veraangenamen en geeft ons land de mogelijkheid het bedrijfsleven beter te laten renderen en tevens te voorzien van een groots export potentieel. Nederland zal zich ten doel moeten stellen opnieuw toonaangevend te worden op een groot aantal vlakken.
Duurzaam rendeert is van mening dat de private en publieke sector gezamenlijk moeten optrekken om versnippering van belangen te voorkomen. Ten behoeve van het versterken van onze positie in het buitenland is het essentieel dat een focus gelegd wordt op een beperkt aantal ontwikkelingen. Ontwikkelingen waar Nederland de kans heeft een wereldwijde top 5 speler te worden.
Nederland heeft een krachtig lange termijn duurzaamheidsbeleid nodig met bijhorende forse investeringen. Overheid en bedrijfsleven moeten gezamenlijk en structureel een fors percentage van het BNP investeren in duurzame ontwikkelingen. Ontwikkelingen die Nederland weer terugbrengen in de top 10 van meest welvarende landen. Duurzaamheid als een nieuw ''unique selling point'' van Nederland.
Duurzaam rendeert pleit voor een verlaging van het btw tarief voor duurzame producten, het vereenvoudigen van procedures en een betere besteding van de aardgasbaten. Zo heeft de Nederlandse staat de aflopen 50 jaar 211 miljard aan aardgasbaten geïnd, maar slechts een zeer gering percentage daarvan besteed aan het op de kaart zetten van Nederland in de 21e eeuw. Ruim 52 miljard is alleen al besteed aan het aanvullen van tekorten op sociale zekerheid in plaats van het doen van duurzame investeringen.
Oprichter Gerben Bierbooms streeft naar het behalen van 2-5 zetels, voldoende om gehoord te worden. De overheid moet daarbij haar rol als handhaver heroveren en sterk afslanken. Wetten worden Europees georiënteerd, helder, consistent en minimalistisch. Al sinds twee jaar is de oprichter aan het lobbyen bij burgers, bedrijven en instanties om te polsen of er een vraag is naar een duurzame politieke partij. In gesprekken met hen, kwam Bierbooms erachter dat er behoefte was aan een partij die het neerzetten van een duurzame samenleving en industrie in Den Haag uitdraagt. De partij is momenteel bezig haar kieslijst af te ronden.
Bron: ANP