Wim Mager, de oprichter en geestelijk vader van Apenheul, is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. Wim Mager was al enige tijd ziek: de afgelopen drie maanden had hij een aantal hersenbloedingen gehad.
In de jaren zestig kocht Mager twee aapjes om thuis te houden, maar de hobby liep uit de hand toen het paartje jongen kreeg. Hij besloot zijn baan als fotograaf op te geven en zich te storten op de oprichting van een dierentuin waarin apen niet achter tralies zouden zitten, maar zich vrijelijk tussen het publiek konden begeven (zie ook de pagina's over de geschiedenis van Apenheul op deze site). In 1971 gaf de gemeente Apeldoorn daarvoor toestemming, al weigerde zowel provincie als gemeente hem financiële steun: wetenschappers en experts van reguliere dierentuinen serveerden zijn revolutionaire idee af. Mager liet zich daardoor niet tegenhouden en investeerde zelf 50.000 gulden om toch zijn apenpark te realiseren.
Het initiatief sloeg aan en binnen enkele jaren kon de Apenheul uitbreiden met gorilla's: in 1979 werd de eerste babygorilla geboren. In de jaren negentig trok het park zo'n half miljoen bezoekers per jaar, een aantal dat nog steeds standhoudt. Mager zelf trok zich in 1997 terug als directeur en vestigde zich als adviseur een paar jaar in Frankrijk, waar in Poitiers een soortgelijke dierentuin verrees.
,,Hij was een pionier'', prijst directeur Bert de Boer, die in 1997 het stokje van Mager overnam. Afgezien van het park in Poitiers is Apenheul nooit gekopieerd. ,,De vrije manier waarop hij met dieren omging heeft wel navolging gevonden'', stelt De Boer. ,,Maar voor zo'n groot park heb je de ruimte nodig en vooral het geduld.''
Apenheul is van plan een speciaal herdenkpunt voor Wim Mager in Apenheul te realiseren.