Opnieuw zaaien en oogsten voor stabiele zeegrasvelden
• 27-08-2012
• leestijd 2 minuten
Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging willen het verdwenen zeegras in de Waddenzee terugbrengen. Vorig jaar is daarom voor het eerst zeegras volgens een bewezen techniek uit de Verenigde Staten uitgezaaid. De eerste resultaten daarvan zijn positief. Op de drie proeflocaties staat momenteel zeegras in bloei.
Opnieuw gezaaid
Om de kans te vergroten op een definitieve terugkeer van het zeegras in Nederland, wordt dit jaar opnieuw zeegras gezaaid. Hiervoor zijn er drie nieuwe locaties aangewezen, vlakbij de proefvelden van vorig jaar. Idee hierachter is dat, wanneer ook dit zeegras aanslaat, er op drie plekken een groot zeegrasveld van 2 hectare ontstaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een stabiel zeegrasveld een oppervlakte van minimaal 1 hectare moet hebben. Stabiele zeegrasvelden kunnen tot weer nieuwe zeegrasvelden op andere plekken in de Waddenzee leiden.
Zeegras geplaatst
Dit weekend verzamelen vrijwilligers van de Waddenvereniging en experts van Rijkswaterstaat zaaddragende stengels zeegras rond het Duitse Waddeneiland Sylt. Dinsdag 28 augustus wordt het zeegras door vrijwilligers bij Balgzand tijdens laagwater aan de reeds geplaatste ankers op het wad bevestigd. Op de andere twee locaties gebeurt dit bij vloed en met een schip. Die locaties zijn lastig per voet te bereiken. De locaties in de Nederlandse Waddenzee zijn in overleg met de Radboud Universiteit Nijmegen bepaald. Op iedere locatie worden de zakken bevestigd aan 180 verankerde drijvers. Deze drijvers blijven een maand in zee. Daarna worden ze door experts samen met vrijwilligers verwijderd. In de lente zal blijken of het zeegrasherstelproject succesvol is geweest.
Kraamkamerfunctie
Voor 1930 stond een groot deel van de Waddenzee vol met zeegras. Door de afsluiting van de Zuiderzee en een ziekte is groot zeegras nu nagenoeg verdwenen uit de Nederlandse Waddenzee. Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging willen het zeegras terugbrengen. Dit is een maatregel vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Zeegras vergroot de kraamkamerfunctie van de Waddenzee, vissen kunnen hun eitjes leggen in het zeegras, jonge vis vindt er beschutting en het is een favoriete leefomgeving voor de zeenaald en het zeepaardje. Daarnaast werkt zeegras mogelijk als natuurlijke klimaatbuffer. Doordat het zand vasthoudt kan de wadbodem beter meegroeien met een stijgende zeespiegel.
Bron: Waddenvereniging