Opnieuw Europese erkenning voor Naardermeer
• 05-12-2019
• leestijd 2 minuten
Ree in Naardermeer
© karelbuitenkamp
Fantastisch nieuws voor het Naardermeer! Het Europees diploma voor beschermde natuurgebieden is verlengd tot 2029. Deze belangrijke onderscheiding wordt uitgereikt door de Raad van Europa voor uitmuntend natuurbeheer.
Erkenning voor natuurbeheer
Boswachter Luc Hoogenstein is trots: “Het Europees Diploma kun je zien als een soort Michelin-ster voor het omgaan met beschermde natuurgebieden. Een erkenning voor de natuurwaarden die we de afgelopen jaren gerealiseerd hebben in het Naardermeer. De Raad van Europa heeft onlangs het Naardermeer bezocht en geconstateerd dat we nog steeds voldoen aan alle vereisten. Hierbij gaat het niet alleen om het behouden en versterken van de natuur, maar ook om het betrekken van de omgeving. Een belangrijke rol is weggelegd voor onze vrijwilligers; zij verzetten veel werk in het Naardermeer.”
Waterkwaliteit
In 2004 werd het diploma voor het eerst toegekend aan het Naardermeer; daarna wordt het diploma steeds voor vijf of tien jaar verlengd. De Raad van Europa is onder de indruk van de stappen die gezet zijn met betrekking tot het verbeteren van de waterkwaliteit. “Dat zie je terug in de kranswiervegetaties, kwetsbare waterplanten die het alleen goed doen als de waterkwaliteit optimaal is. Dat geldt ook voor de sierlijke witsnuitlibel. Deze zeer zeldzame soort heeft zich recent in het Naardermeer gevestigd dankzij de goede waterkwaliteit en het heldere water,” vertelt Hoogenstein. “Ook hebben we netten geplaatst langs de rietstroken waar purperreigers broeden; hierdoor konden ganzen het jonge riet niet opeten. Dit betekende meer en sterker riet, waardoor de populatie in het Naardermeer bijna verdubbelde.”
sierlijke witsnuitlibel
© tulpmans
Europees Diploma
Het Naardermeer is het vierde gebied in Nederland met deze onderscheiding, naast de Boschplaat, Weerribben-Wieden en de Oostvaardersplassen. In de 46 lidstaten van de Raad van Europa hebben slechts 74 natuurgebieden deze bijzondere status.
Bron: Natuurmonumenten