Het was groot nieuws begin deze week. Halverwege februari is ergens op de
Veluwe een goudjakhals gefilmd
. Dat maakte het Wageningse Alterra maandag bekend. De komst van de jakhals naar Nederland was al voorspeld,
vorig jaar juli in Vroege Vogels
. Arie Trouwborst, hoofddocent milieurecht aan de Universiteit Tilburg, die zichzelf 'roofdierjurist' noemt, deed onder meer onderzoek naar de juridische status van de goudjakhals. Zijn conclusie: het is geen exoot dus het jagen op deze dieren, zoals sommige landen in Europa willen, is uit den boze.
De goudjakhals op de camerval
Opmars en gevolgen
In Vroege Vogels praten we met hem en wolvenonderzoeker Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling over de opmars van de goudjakhals, en de gevolgen daarvan.
De goudjakhals of goudwolf komt normaal gesproken voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en op de Balkan. De laatste jaren migreert de jakhals richting West-Europa. Het dier eet hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval. Het is nog niet bekend hoe de jakhals naar Nederland is gekomen.
Goudjakhals
Jakhalzen zijn slanke, middelgrote hondachtigen met lange poten. Met hun goed ontwikkelde gehoor en reuk kunnen ze van ver voedsel vinden. Ze jagen voornamelijk op kleine zoogdieren als konijnen en hazen. Ze eten zelfs vruchten en insecten. Tijdens het jagen kunnen ze samenwerken met andere jakhalzen, voornamelijk hun partners. Ze zijn voornamelijk actief in de schemering en in de nacht.
Er zijn drie soorten: de goudjakhals (Canis aureus), de zadeljakhals (Canis mesomelas) en de gestreepte jakhals (Canis adustus).