Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opknapbeurt voor Naardermeer

20 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9a03621bc2.jpg
Het Naardermeer, het grootste en waardevolste laagveengebied van Europa, dreigt dicht te groeien met bos. Natuurmonumenten gaat kappen en hakken om te voorkomen dat de unieke flora en fauna uit het veen voorgoed verdwijnt, zo laat de organisatie dinsdag weten.
Eerste natuurreservaat
In 1906 kocht natuurbeschermer Jac P. Thijsse voor 150.000 gulden het Naardermeer (dat vermoedelijk al ontstaan is aan het eind van de voorlaatste ijstijd) en voorkwam zo dat het gebied een vuilstortplaats voor Amsterdam zou worden. Het meer was tot dat moment eigendom van de familie Rutgers van Rozenburg. Het waren de eerste hectares die in bezit kwamen van Natuurmonumenten.
Verdroging en vermesting
Door verdroging en vermesting holt de kwaliteit van het laagveen achteruit, aldus Natuurmonumenten. De oppervlakte van het gebied is al aanzienlijk afgenomen. Dat geldt ook voor de andere zeven laagveengebieden in Nederland. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijna 15 miljoen euro subsidie gekregen om te zorgen dat het Naardermeer en de andere veengebieden weer open, waterrijk en groen blijven.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar