Opknapbeurt voor Naardermeer
• 20-10-2015
• leestijd 1 minuten
Het Naardermeer, het grootste en waardevolste laagveengebied van Europa, dreigt dicht te groeien met bos. Natuurmonumenten gaat kappen en hakken om te voorkomen dat de unieke flora en fauna uit het veen voorgoed verdwijnt, zo laat de organisatie dinsdag weten.
Eerste natuurreservaat
In 1906 kocht natuurbeschermer Jac P. Thijsse voor 150.000 gulden het Naardermeer (dat vermoedelijk al ontstaan is aan het eind van de voorlaatste ijstijd) en voorkwam zo dat het gebied een vuilstortplaats voor Amsterdam zou worden. Het meer was tot dat moment eigendom van de familie Rutgers van Rozenburg. Het waren de eerste hectares die in bezit kwamen van Natuurmonumenten.
Verdroging en vermesting
Door verdroging en vermesting holt de kwaliteit van het laagveen achteruit, aldus Natuurmonumenten. De oppervlakte van het gebied is al aanzienlijk afgenomen. Dat geldt ook voor de andere zeven laagveengebieden in Nederland. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben bijna 15 miljoen euro subsidie gekregen om te zorgen dat het Naardermeer en de andere veengebieden weer open, waterrijk en groen blijven.