Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ophokplicht krijgt in EU nog geen navolging

  •  
06-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_175817.jpg
De ophokplicht van kippen in Nederland krijgt vooralsnog geen navolging in andere EU-landen. De landen hebben althans geen voorzorgsmaatregelen gemeld in Brussel, aldus de Europese Commissie dinsdag.
Nederland had de maatregel ingesteld na de uitbraak van de besmettelijke vogelgriep in Europa's grootste kalkoenfarm, in het Britse Holton.
Veterinair experts van de 27 EU-landen, die dinsdag in Brussel bijeen kwamen, hebben wel hun advies herhaald om pluimvee in risicogebieden binnen te houden. Risicogebieden zijn plaatsen waar veel trekvogels komen, zoals bij meertjes.
De Britten zoeken ondertussen naarstig naar de bron van de besmetting. Een laboratorium onderzoekt daartoe monsters van besmette kalkoenen. Alle 159.000 vogels op de boerderij zijn inmiddels geruimd.
De Britten hebben de deskundigen verteld dat de besmetting waarschijnlijk niet is ontstaan via de twee Hongaarse uitbraken vorige maand. Het Britse bedrijf had ook een vestiging in Hongarije.
De Britse diensten meldden dat nabij het bedrijf in Holton relatief weinig trekvogels vliegen, een andere veelvoorkomende bron van besmetting. Wel zijn er veel meeuwen, zo informeerden de Britten hun collega's.
Iedereen die bij de Britse boerderij is betrokken krijgt de virusremmer tamiflu toegediend. Uitgebreide vaccinatie van kippen, zoals Nederland in 2006 deed met hobbykippen, is niet aan de orde.
"Hoewel vaccinatie van pluimvee een mogelijkheid is in sommige omstandigheden, zoals de Nederlandse en Franse acties vorig jaar, is het niet doenlijk om nu een grootschalige vaccinatie te doen van alle pluimvee op dit moment", aldusde veterinaire experts.
Britse consumenten hebben nog niet merkbaar de kipfilets en andere pluimveeproducten in de winkels overgeslagen. De verkoop is niet afgenomen, aldus de Britten dinsdag. De Europese Commissie betaalt sinds vorig voorjaar wel een vergoeding voor boeren die inkomsten derven door vogelgriep.
Rusland en Japan hebben inmiddels de grenzen gesloten voor Brits kippenvlees. Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) vindt de Russische en Japanse acties "niet gerechtvaardigd".
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor