Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ophef in EU-parlement door gestrande natuurherstelwet

  •    •  
26-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
landschap - pexels

© Pexels

De vele EU-landen die zich hard maakten voor de Europese natuurherstelwet zijn boos dat die tot nader order is afgevoerd. Niet alleen de uitkomst, maar ook de toedracht ergert meerdere Europese milieuministers. De Ierse minister spreekt van een "absolute schande".

Natuurherstelwet strandt vlak voor deadline

De wet, die de rappe achteruitgang van de Europese natuur moet stoppen, is vlak voor de eindstreep gestrand. Ook nadat de Tweede Kamer het kabinet had gedwongen tegen te stemmen leek de veelbesproken wet het lang nipt te halen. Maar op de valreep liep Hongarije over naar de tegenstanders, die daardoor met genoeg zijn voor een blokkade. Voorzitter België zag er daarop wijselijk vanaf de wet maandag in Brussel in stemming te brengen.

Dat is beroerd nieuws voor de natuur en het klimaat, peperde een groot deel van de negentien ministers die de wet steunden de tegenstanders maandag in. De Europese Unie zou de rest van de wereld ook moeilijk kunnen aansporen om de kaalslag in de natuur te stoppen als zijzelf daarvan geen werk maakt.

Voorstanders natuurherstelwet ondernemen alsnog stappen

Maar de late coup tegen de natuurherstelwet is ook dodelijk voor de Brusselse compromissenfabriek, waarschuwen landen als Spanje, Denemarken en Ierland. Het is al de derde keer in korte tijd dat de regeringen van de EU-landen terugkomen van een akkoord met het Europees Parlement over milieu- en klimaatmaatregelen. Europarlementariërs kijken wel uit om de volgende keer nog eens pijnlijke concessies te doen, vrezen ze.

De verantwoordelijk ministers van Duitsland, Tsjechië, Bulgarije en een flink aantal andere lidstaten willen het er nog niet bij laten zitten. "Ik roep iedereen met bedenkingen op zich nog eens te beraden", zegt de Duitse Steffi Lemke. Ze denkt nog steeds dat lidstaten met zorgen over de wet gerustgesteld kunnen worden met een 'inlegvel' met verzekeringen.

Europese verkiezingen

De ministers kunnen de zaak waarschijnlijk maar beter laten rusten tot de Europese verkiezingen, denkt klimaatminister Rob Jetten. Tot die tijd is het "niet heel gemakkelijk" om eruit te komen. "Ik denk dat veel lidstaten willen zien wat de samenstelling wordt van het nieuwe Europees Parlement."

België gaat niettemin de komende tijd met iedereen praten in de hoop weer beweging te krijgen in de wet, belooft de Brusselse minister Alain Maron namens de EU-voorzitter van dienst. "De weg loopt hier niet dood."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.