Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar het vliegend hert

  •  
17-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegend_hert-kleurcorrectie.jpg
Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, met hun immense gewei-vormige kaken en hun grootte tot wel 9 centimeter. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes uit bomen te wippen en om indruk te maken op de vrouwtjes. Niet om mee te eten. Als larve heeft het mannetje zich namelijk 6 jaar lang volgegeten om zich nu als volwassene binnen 3 weken voort te planten. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen de markante kaken en zijn vaak een stuk kleiner.
Leefomgeving
Het vliegend hert is, voor de ontwikkeling van haar larven, afhankelijk van door schimmels aangetast rottend eikenhout. Vroeger trof je in het Nederlands landschap nog veel oude rottende eiken aan in houtwallen en loofbossen maar tegenwoordig worden deze meteen verwijderd. De grootste kever van Nederland is erg zeldzaam geworden en wordt met uitsterven bedreigd. Op vier locaties in Nederland is er nog een (kunstmatige) hakhout cultuur aanwezig waar de kever kan voortbestaan: ten oosten van Nijmegen, in Zuid-Limburg, op de Veluwe en in het noord-oosten van Twente. Ondanks zijn enorme omvang is het vliegend hert een moeilijk te vinden beest. Ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel stelt alles in het werk om de kevers de ideale leefomgeving te bieden.
  • Beluister de reportage
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor