Op safari door de nationale Parken_09_10_2009
• 09-10-2009
• leestijd 1 minuten
Het huidige landschap van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, gelegen in de kop van Overijssel, is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. Sporen daarvan zijn zowel in het landschap als in de naam van het gebied terug te vinden.
Ribben zijn smalle stroken land waarop de uitgestoken turf te drogen werd gelegd en de weren zijn de uitgeveende delen, ook wel petgaten genoemd. Waar het veen iets te enthousiast is weggegraven ontstonden de wieden, grote plassen. Zo ontstond het belangrijkste moerasgebied van Noordwest Europa wat alleen met een boot is binnen te dringen.
Moerasbos, riet, open water, zompige weilanden: dit is een gebied waar veel dieren en planten zich thuis voelen. Zelfs het enige vleesetende plantje in Nederland komt hier voor: de Zonnedauw. En in het hart van het moeras leven een paar zeer schuwe bewoners waarvan maar weinigen het bestaan weten... een kolonie uiterst schuwe Purperreigers. Zij worden vergezeld door dieren waarvan bekend was dat de laatste in 1988 in Friesland onder een auto was gekomen: otters. De otter is hier opnieuw uitgezet, de Purperreiger verstopt zich hier al eeuwen.