Op het nippertje
• 03-10-2012
• leestijd 1 minuten
Beter een voet kwijt dan je leven... dat vindt ten minste een slak.
Slakken van de Japanse soort Satsuma caliginosa hebben een ingrijpende strategie om te ontsnappen aan de Pareas iwasakii slang, een grote slakkeneter. Ze amputeren een stuk van hun eigen lijf.
Jonge prooi
Volwassen S. caliginosa hebben een stevig huisje met een heel smalle opening waardoor ze goed beschermd zijn tegen de slang. Op jonge leeftijd is dit huisje echter nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze een makkelijke prooi voor roofdieren zijn.
Voetje af
Tijdens experimenten in het Naturalis Biodiversity Center werden de slakken blootgesteld aan de slang en onderzoekers maakten een fascinerende ontdekking. Bijna de helft van de slakken kon zichzelf redden door het achterste stuk van hun lijf te amputeren. In de tijd waarin de slang werd afgeleid door het kleine hapje kon het slakje ontsnappen.
Lange regeneratie
Deze levensreddende strategie heeft echter ook een groot nadeel: Het kost de slak meer dan een maand om hun voet weer bij te laten groeien. Toch hebben onderzoekers inmiddels vastgesteld dat er in de natuur meer slakken met korte dan met lange voetjes voorkomen. De amputatie blijkt dus geen extra risico's op te leveren.