De Bonte Bentheimers die de wildgroei van de Japanse duizendknoop zouden tegenhouden, blijken het onkruid niet te lusten. Deze varkens wroeten flink in de grond en zouden de wortels van de duizendknoop moeten eten. De proef in Oosterbeek, gemeente Renkum, is begin april gestart en liep tot eind oktober dit jaar. De Japanse duizendknoop steekt door heel Nederland de kop op waarbij ze door het woekeren andere planten verstikken.
Niet mislukt
De varken-methode bleek lastiger dan gedacht. De Bentheimers houden niet van de duizendknoop. Beleidsmedewerker André Menting van de gemeente Remkum vertelde tegen het dagblad Trouw dat er echter geen sprake is van mislukking. "Japanse duizendknoop staat nog niet boven aan de menulijst van de varkens. Maar dit onkruid bleef wel lager dan in voorgaande jaren.”
Bestrijdingsmiddel
Het bleek dat de varkentjes eerst de oude voorraad kastanjes en eikels in de bodem eten. Daarna aten ze de berenklauw en vervolgens begonnen ze pas aan de duizendknoop. In augustus bleek dat het onvoldoende was teruggedrongen. De gemeente moest met het middel Ultima spuiten tegen de wildgroei.
Volgend jaar
De gemeente wil verder gaan met de proef. Met de geleerde lessen in het achterhoofd hebben ze het strijdplan aangepast voor volgend jaar. Menting vertelde tegen Trouw: "De Bonte Bentheimers gaan eerder naar buiten. Dan beginnen ze misschien al aan de wortelstokken van de overwinterende Japanse duizendknoop. De oude bodemvoorraad eikels en kastanjes is dit jaar al opgegeten. En we zetten ook volwassen varkens in. Die eten meer dan biggen.“
Slacht
De bewoners van Oosterbeek hebben de varkens in hun hart gesloten. Het was in eerste instantie ook de bedoeling dat de varkens uiteindelijk geslacht zouden worden. Dit hebben de bewoners gedeeltelijk weten tegen te houden. Twee van de Bentheimers mogen blijven leven.