Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oosterbeekse varkens lusten geen onkruid

4 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
cdec12de6a.png
De Bonte Bentheimers die de wildgroei van de Japanse duizendknoop zouden tegenhouden, blijken het onkruid niet te lusten. Deze varkens wroeten flink in de grond en zouden de wortels van de duizendknoop moeten eten. De proef in Oosterbeek, gemeente Renkum, is begin april gestart en liep tot eind oktober dit jaar. De Japanse duizendknoop steekt door heel Nederland de kop op waarbij ze door het woekeren andere planten verstikken.
Niet mislukt
De varken-methode bleek lastiger dan gedacht. De Bentheimers houden niet van de duizendknoop. Beleidsmedewerker André Menting van de gemeente Remkum vertelde tegen het dagblad Trouw dat er echter geen sprake is van mislukking. "Japanse duizendknoop staat nog niet boven aan de menulijst van de varkens. Maar dit onkruid bleef wel lager dan in voorgaande jaren.”
Bestrijdingsmiddel
Het bleek dat de varkentjes eerst de oude voorraad kastanjes en eikels in de bodem eten. Daarna aten ze de berenklauw en vervolgens begonnen ze pas aan de duizendknoop. In augustus bleek dat het onvoldoende was teruggedrongen. De gemeente moest met het middel Ultima spuiten tegen de wildgroei.
Volgend jaar
De gemeente wil verder gaan met de proef. Met de geleerde lessen in het achterhoofd hebben ze het strijdplan aangepast voor volgend jaar. Menting vertelde tegen Trouw: "De Bonte Bentheimers gaan eerder naar buiten. Dan beginnen ze misschien al aan de wortelstokken van de overwinterende Japanse duizendknoop. De oude bodemvoorraad eikels en kastanjes is dit jaar al opgegeten. En we zetten ook volwassen varkens in. Die eten meer dan biggen.“
Slacht
De bewoners van Oosterbeek hebben de varkens in hun hart gesloten. Het was in eerste instantie ook de bedoeling dat de varkens uiteindelijk geslacht zouden worden. Dit hebben de bewoners gedeeltelijk weten tegen te houden. Twee van de Bentheimers mogen blijven leven. 
Bron: Trouw 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.