Vroege Vogels

Ook klimaatactie gepland bij oliebedrijf TotalEnergies (update)

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
total.jpg

Klimaatactivisten gaan vrijdag 26 mei protesteren bij de aandeelhoudersvergadering van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies in Parijs. Volgens de demonstranten draagt TotalEnergies met "verwoestende" fossiele brandstofprojecten bij aan de opwarming van de aarde. Op dinsdag 23 mei werd ook al bij de jaarvergadering van Shell geprotesteerd door klimaatactivisten.

Blokkade 

In een verklaring stelt klimaatgroep 350.org dat er honderden demonstranten naar de vergadering zullen komen. Er wordt daarbij een "actie met burgerlijke ongehoorzaamheid" gevoerd in de vorm van een blokkade. De groepering zegt dat ook andere organisaties zich aansluiten bij het protest en dat er demonstranten uit verschillende Europese landen meedoen, waaronder uit België en Duitsland.

Exacte details over hoe het protest bij de vergadering in de Parijse concertzaal Salle Pleyel eruit gaat zien en het aantal deelnemers geeft 350.org niet vanwege "veiligheidsredenen".

Investeringen in fossiele projecten 

Volgens de activisten blijft TotalEnergies doorgaan met investeringen in nieuwe fossiele projecten in Zuid-Amerika en Afrika. Ook is het bedrijf betrokken bij de aanleg van een groot oliepijpleidingproject in het oosten van Afrika. Verder zou TotalEnergies volgens 350.org al sinds 1971 weten dat zijn activiteiten bijdragen aan klimaatverandering.

Vergadering Shell in Londen 

De vergadering van Shell in Londen werd nog ernstig verstoord door activisten van onder meer Extinction Rebellion die lang leuzen tegen Shell riepen zoals "Go to hell Shell". Ook werd geprobeerd het podium met bestuursleden van Shell te bestormen. Beveiligers hebben vervolgens tientallen activisten weggevoerd om de rust te herstellen.

Vrijdag 26 mei

Klimaatactivisten proberen vrijdag de aandeelhoudersvergadering te verstoren. De politie heeft na verschillende waarschuwingen traangas ingezet om te voorkomen dat actievoerders de vergaderlocatie in Parijs zouden binnengaan. 

Bij concertzaal Salle Pleyel in de Franse hoofdstad waren rond zonsopkomst al tientallen demonstranten aanwezig. Het lukte deze groep om op een gedeelte van de straat te komen dat door de politie was afgezet. Ongeveer tien actievoerders wisten voor de ingang van de vergaderlocatie te gaan zitten, waarop de politie het traangas inzette. De demonstranten zongen leuzen en overgoten zichzelf met een zwarte vloeistof.

Ook vorig jaar was er een klimaatactie rond de jaarvergadering. Toen zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders niet naar binnen konden. Dat wil TotalEnergies nu voorkomen. Er is binnen onder meer een verbod om gebruik te maken van de smartphone.

De Franse klimaatminister Agnes Pannier-Runacher zei op de radio te willen dat TotalEnergies sneller verduurzaamt. "Total investeert in hernieuwbare energie, maar de uitdaging is om dit serieuzer en vooral sneller te doen", zei ze tegen FranceInfo.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.