Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook in de Achterhoek kan er te veel luchtvervuiling zijn

  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
761 keer bekeken
  •  
achterhoek

Achterhoekse boerderij

© Fotograaf Zwarteraaf

Een longpatiënt in het buitengebied van een plaats in de Achterhoek kreeg van haar longarts het advies om te gaan verhuizen, vanwege veel overlast van fijnstof, afkomstig van een varkenshouderij in de buurt. Antibioticakuren hielpen haar niet. Blijkbaar is ook de Achterhoek voor sommige mensen met longproblemen niet schoon genoeg. Dit terwijl 'luchtvluchtelingen' uit de 'vieze' Randstad juist naar het oosten gaan voor hun gezondheid, schrijft de Gelderlander.

Ze heeft het advies van haar arts deels opgevolgd: in de zomermaanden woont ze aan zee. Longartsen adviseren geregeld patiënten die op plekken met veel uitstoot van vieze lucht wonen om een leven elders te beginnen. Longpatiënten die elke dag last ervaren van fijnstof of bepaalde prikkelende geuren uit de omgeving, adviseren wij doorgaans te verhuizen naar een gebied met schonere lucht", zegt een woordvoerder van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. "De ervaring leert dat ze daar baat bij hebben, dat ze dan minder last hebben van hun longaandoening."

Nederland telt volgens patiëntenorganisatie Longfonds 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Daarvan ervaart twee derde gezondheidsklachten door luchtvervuiling. Een op de acht patiënten overweegt vanwege de slechte luchtkwaliteit weleens te verhuizen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.