Ook egels zijn sloddervossen
• 10-10-2011
• leestijd 2 minuten
De natuurlijk onderhouden winterse tuin miegelt van het leven. De egel overwintert in de bladerhoop in de rommelige hoek achterin, de vogels scharrelen op en rond de voederplank en maken af en toe plaats voor de brutale eekhoorn, de huisspitsmuizen maken zich op voor hun voortplantingsseizoen en op warme winteravonden fladderen dwergvleermuizen boven de vijver op jacht naar wintermuggen.
De gemiddelde tuinier maakt de tuin in de herfst ‘winterklaar’. Dit winterklaar maken is de dood in de pot voor alle leven. Bloeistengels die een ideale overwinteringsplek bieden voor lieveheersbeestjes, hommels en ander klein spul worden verwijderd. Door het weghalen van strooisel wordt de grond naakt aan de winterse kou blootgesteld. Alle ‘rommel’, potentieel voedsel voor winterse scharrelaars, wordt aangeharkt en opgeveegd. De laatste halfrottende appels en kleinfruit worden netjes geplukt opdat ze de mooie zwarte grond en het terras niet bevuilen. Winterklaar, dat wel, maar ook clean maar levenloos.
Straks als het lente wordt fluit de heggemus bij de eerste zonnestralen van het voorjaar zijn hoogste lied in het topje van haag van de rommeltuin. Daar heeft hij goed zicht op de ontwakende bodemdiertjes waar hij zich aan te goed doet. De lieveheersbeestjes kruipen uit het gebladerte en allerlei holle stengels om zich op te warmen voor de eerste vlucht. Ook de hommels wurmen zich uit hun schuilplaats en de bodemdiertjes komen boven de grond in de dikke strooisellaag terecht. Daar maken de eerste wakkere egels die in de rommelhoek van de tuin de winter hebben doorgebracht dankbaar gebruik van.