Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ooievaar doet het goed, maar het kan nog beter

  •  
18-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
ooievaar_19.jpg
De ooievaars doen het steeds beter in Nederland. Dit jaar zijn er meer broedplaatsen dan ooit geteld, maar dat betekent nog niet dat het werk af is. De ooievaar kan alle hulp nog goed gebruiken.
De ooievaar is terug van weggeweest. Er broeden weer zo’n 700 paar in ons land en dat terwijl de soort in de jaren zeventig bijna was uitgestorven. Tussen 1910 en 1982 kelderde het aantal Nederlandse ooievaars van 500 paar naar slechts één paar. Dit was voor de Vogelbescherming de reden om in 1969 te starten met een ‘herintroductieproject’. In het project werd er gefokt met ooievaars in gevangenschap. Een aantal succesvolle broedparen en enkele jongen werden naar verschillende buitenstations gebracht, waar het fokprogramma werd voorgezet. De nakomelingen hiervan leven in de vrije natuur.
Het programma was een groot succes. In 2000 broedden er 396 paar in ons land, vandaag de dag zo’n 700. Prachtige aantallen, maar dat betekent nog niet dat het werk er op zit. Helaas is een meerderheid van deze paren nog afhankelijk van bijvoeren: zelfstandig redden ze het nog niet.
Vogelbescherming streeft naar een stabiele en zelfstandig levende ooievaarspopulatie, die niet meer bijgevoerd hoeft te worden. Om dat te bereiken moeten de ooievaars voldoende voedsel (kikkers, regenwormen, muizen en grote insecten) kunnen vinden, zodat ze zelf de jongen groot kunnen brengen.
Eén van de projecten waar we dit proberen te bereiken is bij ooievaarstation ’t Zand in Gorssel. Vogelbescherming werkt daar met de vrijwilligers van het ooievaarstation hard samen om het leefgebied te verbeteren. Door poelen en drassige gebieden aan te leggen kunnen er meer diersoorten leven, waardoor het voedselaanbod voor de ooievaar stijgt. Door kunstnesten te plaatsen worden de ooievaars over een groter gebied verspreid. Goed voor de ooievaars, en het levert ook een prachtig landschap op.
Om te controleren of al deze acties ook echt tot verbetering leiden, zijn een aantal ooievaars van een speciale zender voorzien. Zo kan hun broedsucces gekoppeld worden aan de kwaliteit van hun voedselgebied. Ziet u een ooievaar met een zwarte pootring in de buurt van Gorssel? Dan is het één van de gezenderde vogels. De gezenderde ooievaars zijn ook op internet te volgen.
Meer informatie over het ooievaarsproject vindt u op de website van Vogelbescherming Nederland.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor