Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onzeker of landbouwakkoord deadline haalt

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Landbouw.jpg

Het is nog maar de vraag of er woensdag een akkoord ligt met betrokken partijen over de toekomst van de landbouw. Landbouwminister Piet Adema vindt een gedragen akkoord belangrijker dan een deadline, en bij zo'n gedragen overeenkomst hoort ook een handtekening van boerenlobbyorganisatie LTO. "Anders hebben we geen akkoord. Dan heeft het weinig zin natuurlijk", zegt Adema.

Druk op deadline

Groen licht van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is nog allesbehalve zeker. Na onderhandelingen aan de zogenoemde hoofdtafel van het landbouwakkoord, zei die club maandag 8 mei de concepttekst af te wijzen. Flinke bijsturing is wat LTO betreft nodig. Bovendien raakt het geduld van de organisatie op: ze wilden eigenlijk begin deze week al uitsluitsel hebben over de tekst.

Adema zelf weet overigens ook nog steeds niet of er woensdag een akkoord ligt. "Dat moeten we afwachten de komende periode", zei hij vrijdag 12 mei voor de wekelijkse ministerraad. Er liggen vijf dagen voor het cruciale overleg nog steeds "een paar hele stevige thema's waar we uit moeten komen". Het kan volgens Adema niet zo zijn dat afspraken over de landbouw tot 2040 vallen of staan bij enkele dagen. Overigens duren de onderhandelingen inmiddels al veel langer dan verwacht.

Beslissingen in Brussel 

De minister zelf noemt deze maand ook "wel cruciaal". Brussel heeft de regeling voor grote vervuilers van gevoelige natuurgebieden (piekbelasters) immers goedgekeurd, en het is wel de bedoeling dat boeren snel weten waar ze aan toe zijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.