Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onze laatste wilde bomen dreigen te verdwijnen en niemand heeft het door

15 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
zwarte_populier.jpg

Zwarte populier

Ooit wel eens gehoord van de behaarde struweelroos, de kraakwilg, of de zwarte populier? Dit zijn allemaal wilde bomen en struiken, en daar is in Nederland nog maar weinig van over. Alleen vrijwel niemand weet dat. En daarom is er nu een plan om de laatste exemplaren te redden.

Laatste 'oerbomen'

Minder dan 3% van alle bossen en struiken in Nederland is autochtoon en wild. En dat aandeel slinkt. Het is ons laatste oorspronkelijke groen. Het zijn onze laatste ‘oerbomen’. Het gaat om soorten als de laurierwilg, de ruwe iep en de egelantier. Van veel van deze boomsoorten bestaan ook gecultiveerde exemplaren. Maar die zijn veel minder klimaatbestendig dan de oorspronkelijke bomen en struiken, en veel minder van belang voor de biodiversiteit.

Actie

Om de wilde bomen en struiken beter te beschermen is er nu een plan: ‘Behoud Groen Erfgoed’. Met daarin adviezen wat bijvoorbeeld natuurbeheerders en boeren kunnen doen om deze bijzondere soorten te behouden en te beschermen. Volgens een van de initiatiefnemers Bert Maes, van Ecologisch Adviesbureau Maes weten zelfs de meeste natuurbeheerders niet wat voor van deze parels er in hun gebieden voorkomen.

Bron van biodiversiteit

De ene eik is de andere niet. Een boom staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een voedselweb met insecten, vogels, schimmels, paddenstoelen en nog veel meer soorten. Bij autochtone, wilde bomen is dit voedselweb in duizenden jaren ontwikkeld. Hierdoor herbergen deze bomen een grote en oorspronkelijke biodiversiteit. Ook is de genetische variatie in deze bomen groter, waardoor zij beter bestand zijn tegen klimaatverandering dan regulier plantgoed dat juist genetisch homogeen is.

Behoud Groen Erfgoed

Het rapport is een initiatief van LandschappenNL, de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed, Landschapsbeheer Flevoland en Bert Maes. Op 15 januari is er in Amersfoort een groot symposium over de bedreigde wilde bomen. Meer informatie op cultureelerfgoed.nl 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

schilderes
schilderes18 nov 2019 - 16:56

Ik zou graag ALLE bomen willen behouden. Er word mij veel en veel te veel gekapt. Stoppen daarmee en aanplanten alstublieft.

dimphena
dimphena18 nov 2019 - 16:15

Goed initiatief

GMJBPeet
GMJBPeet18 nov 2019 - 14:28

Ongeveer 25 jaar geleden kwam er (kennelijk uit een aangewaaid zaadje) spontaan een boompje op in onze achtertuin. Uit nieuwsgierigheid heb ik hem laten staan. Na vele jaren bleek het een Wegedoorn te zijn, een van de in de uitzending genoemde "wilde boomsoorten". Het is geen erg fraaie tuinboom, maar ik ben er reuze trots op en haal hem beslist niet weg!!!

MarcelM
MarcelM18 nov 2019 - 12:42

Alle bomen verdwijnen tegenwoordig "klimaatneutraal" in de verbrandingsovens.Verschrikkelijk.

TomVV
TomVV15 nov 2019 - 22:07

Zijn deze "oorspronkelijke boomsoorten" ook te verkrijgen? Zijn er bedrijven/instanties die deze soorten vermeerderen?