Ontpoldering van levensbelang voor natuur Westerschelde
• 03-04-2007
• leestijd 2 minuten
© saeftinge
Vogelbescherming Nederland roept samen met andere natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en Stichting Natuur en Milieu minister Verburg van LNV en staatssecretaris Huizinga van V&W op tot natuurherstel in de Westerschelde. In een brief dringen de natuurorganisaties er bij de bewindslieden op aan zich te houden aan bestaande afspraken voor herstel van de natuur in de Westerschelde. Dit natuurgebied is zowel nationaal als internationaal van groot belang. Om deze unieke natuur te kunnen behouden is ontpoldering van 600 hectare Zeeuwse landbouwgrond de enige optie.
De Zeeuwse Delta is van grote internationale betekenis voor de natuur en van onschatbare waarde voor vogels. De Westerschelde is de laatste riviermonding in Noordwest Europa met een open verbinding naar zee, waar de oorspronkelijke getijdennatuur nog aanwezig is. Daardoor is de Westerschelde niet alleen internationaal een bijzonder gebied, het is ook van levensbelang. Vele tienduizenden trekvogels verblijven hier. Het is een cruciale schakel in de trekroute tussen de noordelijke broedgebieden en de overwinteringsgebieden in Afrika. Ze tanken letterlijk bij op hun doorreis van Siberië naar Afrika. Talloze andere vogels broeden of overwinteren hier. Na de Waddenzee is de Westerschelde het belangrijkste getijdengebied van Nederland. Dat is niet alleen van belang voor vogels. Sinds midden jaren tachtig leven er weer zeehonden in de Westerschelde. Ook bruinvissen worden steeds vaker waargenomen.
De afgelopen decennia is er zeer veel unieke getijdennatuur in Zeeland verdwenen. Getijdennatuur maakt Zeeland bijzonder en mooi. Het prachtige door het getij alsmaar wisselende landschap van water, slikken, gorzen en land maken van Zeeland een gebied waar het voor mensen, vogels en andere dieren goed toeven is. Van dat bijzondere stuk Zeeland dreigt door nog verdere verdieping van de Westerschelde zonder daadwerkelijk natuurherstel nog meer verloren te gaan.
Om de natuur in de Westerschelde nu te herstellen en op lange termijn een kans te geven om te overleven is ontpoldering noodzakelijk. Hierdoor krijgt de Westerschelde meer ruimte en blijven natuurlijke processen, onder invloed van de getijden, bestaan. Door het ontpolderen ontstaan er nieuwe ondiepe watergebieden die van groot belang zijn voor de voedselvoorziening van vogels. Vervanging van deze habitat door een andere soort natuur elders te creëren, is geen oplossing. De kwetsbare getijdennatuur in de Westerschelde dreigt dan definitief verloren te gaan.