Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontmoeting tussen kat en vos | Zelf Geschoten

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
799 keer bekeken
  •  

Op de vroege ochtend vindt langs een bosrand in Steenbergen een onverwachte ontmoeting plaats tussen een kat en een vos. Wat nu? De kat zet de eerste stap: stoïcijns loopt het dier langs de vos, die verbaasd toekijkt. Gefilmd door R. Asselbergs.

Opmerkelijke ontmoetingen 

Vossen die zich rot schrikken van een kat, egels die zich niks aantrekken van de kater naast zich en eksters die niks moeten hebben van de kat die in hún boom zit. De gewone huiskat maakt regelmatig kennis met wilde dieren. We doken in de archieven en kozen de meest opmerkelijke ontmoetingen uit voor een compilatie!

Geduchte jager  

Helaas zijn er niet alleen maar opmerkelijke ontmoetingen tussen katten en wilde dieren. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten. Eind december 2019 barstte er daarom een flinke discussie los in Nederland: mag de kat naar buiten? Of moet hij vanwege zijn jacht op vogels en muizen binnen blijven? Volgens onderzoekers van Universiteit Tilburg is de huiskat een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld en zou het juridisch onhoudbaar zijn om katten nog naar buiten te laten. Ook zouden EU regels het naar buiten laten gaan van de kat, zonder dat 'ie onder appèl staat, verbieden.

Naar aanleiding van het nieuws voerden we in de radio-uitzending een gesprek met deskundiger Rutger Lazou, die het boek ‘De toekomst van de kat’ schreef.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.