Vroege Vogels
theme-icon
Duurzaam leven

Ontdekking: lichtdoorlatende zonnecel waar plant onder kan groeien

  •  
07-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
797 keer bekeken
  •  
zon_warm_hitte_pixabay

© Pixabay

Het telen van gewassen in een kas en het opwekken van zonne-energie kunnen uitstekend hand in hand gaan, volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië. Ze hebben een dak ontwikkeld dat volledig is gemaakt van een speciaal soort lichtdoorlatende zonnecellen. Planten groeien daar zelfs sneller onder dan onder gewone daken van glas, melden de ontwikkelaars in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.

Die uitkomst was onverwacht, zegt hoofdonderzoeker Yepin Zhao in een verklaring. "Maar we hebben de experimenten meerdere keren herhaald, met dezelfde uitkomst." De onderzoekers denken dat het gunstige resultaat het effect is van een van de stoffen die ze hebben gebruikt.

Zonnecellen van organisch materiaal

Zonnecellen die in het onderzoek werden gebruikt, waren gemaakt van organisch materiaal. Om de cellen extra te beschermen zodat ze langer mee zouden gaan, voegden de makers er de natuurlijke stof glutathion aan toe. De wetenschappers denken dat als bijkomend effect minder infrarood en ultraviolet licht op de planten eronder schijnt. En dat had een positief effect op de groei. Zeker in een warme en zonnige regio als de Amerikaanse staat Californië kan de hoeveelheid zonlicht ook te groot worden, leggen ze uit. Door infraroodstraling kan bijvoorbeeld oververhitting ontstaan.

Combinatie van landbouw en zonne-energie

Het zonnedak is een voorbeeld van agrivoltaics, een relatief nieuw onderzoeksveld waarin de combinatie van landbouw en zonne-energie centraal staat. Die combinatie is nog verre van vanzelfsprekend. De belangen van de agrarische sector en de opwek van duurzame energie worden vaak juist tegenover elkaar gezet. Bijvoorbeeld als het gaat om de vraag hoe de schaarse ruimte in Nederland kan worden gebruikt. Zo zijn sommige boeren kritisch over het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

zonnecellen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tarafoster
tarafoster15 mrt. 2023 - 4:22

Thanks for the information you shared. [url=https://www.mygeorgiasouthern.net/]MyGeorgiaSouthern[/url]

tarafoster
tarafoster14 mrt. 2023 - 10:44

Thanks for info... https://www.mygeorgiasouthern.net/

msermo
msermo7 mrt. 2023 - 14:16

Graag wat meer informatie; als die informatie niet beschikbaar is, kunt u vraagtekens zetten bij deze 'ontdekking'. Citaat: 'een speciaal soort lichtdoorlatende zonnecellen.' Wat absoluut cruciaal is: 1) Hoe lang gaat deze zonnecel mee? 2) En wat is de opbrengst van deze zonnecel ten opzichte van een bestaande zonnecel? Zijn deze gegevens niet beschikbaar, dan heeft publicatie geen enkel zin.