Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontbijtje van plastic

  •  
24-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jan Andries heeft de maaginhoud van de Noordse stormvogel na de uitzending uitgespoeld en schoongemaakt. Op de foto zie je toch beter wat er aan plastic materiaal in zat. Een korte analyse.
Links de inhoud van de grote “kliermaag” met:
- Drie types schuimplastics (onder en linksboven),
- een aantal hardere fragmenten (rechtsboven) en
- twee industriele korrels (“pellets”; midden rechts).
Rechts de inhoud van de “spiermaag”
- 3 industriele pellets (links)
- Stukje verfrommeld velvormig plastic (midden)
- Een flink aantal harde fragmenten.
Rietjes, ballonnen, petflesdopjes, in zee geraakt strandspeelgoed. In de wereldzeeën drijven miljoenen stukjes kunststof. Het wordt ook wel de Plastic Soep genoemd. Veel verdwijnt in de magen van vissen en vogels, die het vaak giftige spul voor voedsel aanzien. Milieuorganisaties zien het als één van de grootste ecologische problemen van dit moment. Daarom organiseert de Plastic Soup Foundation deze week de Plastic Soep Driedaagse . Te gast onder andere de ontdekker van de Plastic Soep, Charles More.
Zeebioloog Jan Andries van Franeker van IMARES onderzoekt al jarenlang de maaginhoud van langs de Nederlandse kust dood gevonden Noordse Stormvogels. De hoeveelheid plastic in de magen vormt een goede graadmeter van de hoeveelheid zwerfvuil in de Noordzee. Donderdag ontleedt hij een stormvogel tijdens een Plastic Breakfast  op de duurzame openbare basisschool de Kariboe in Heemskerk. Zondag neemt hij alvast een smakelijk ontbijtje mee.
De Verenigde Naties schat dat ieder mens gemiddeld 140 kilo plastic per jaar gebruikt. Minstens 6,4 miljoen ton daarvan belandt in oceanen en dringt - doordat vogels en vissen het vaak giftige afval voor voedsel aanzien - langzaam maar zeker onze eigen voedselketen binnen. Plastic verteert niet langs de biologische weg
Milieuorganisaties beschouwen de draaikolk van afval als de grootste vuilnisbelt ter wereld. Uit een inventarisatie van de Amerikaanse milieuorganisatie Ocean Conservancy, die onder meer met vrijwilligers de stranden schoonmaakt, blijkt dat het zeezwerfvuil voor ongeveer 80 procent afkomstig is van het land. 20 procent van het plastic komt van overboord geslagen containers met speelgoedeendjes tot en met plastic granulaatkorrels uit de beroepsvaart en allerhande troep die de pleziervaart over de reling kiepert.
De Amerikaanse organisatie schat dat de drijvende plasticsoep tussen 2001 en 2006 voor 13 procent uit plastic wegwerpflessen bestond, voor 9 procent uit plastic zakken en verder uit miljoenen rietjes, ballonnen, deksels van milkshakebekers, in zee geraakt strandspeelgoed, frisbees, touw en vislijnen. Complete kunststofzeilen van stuk gewaaide landbouwkassen, lege vaatjes met landbouwchemicaliën, de hele santenkraam zwerfvuil waait de zee in.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor