Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ongeregistreerde handel in blauwvintonijn ontdekt

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tonijn_15.jpg
Tussen 2000 en 2010 is tenminste 14000 ton met uitsterven bedreigde blauwvintonijn verhandeld, zonder dat dat geregistreerd werd.
Dat blijkt uit een rapport in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De regels van het ICCAT (de instantie die de vangst van blauwvintonijn reguleert) schrijven voor dat alle gevangen blauwvintonijn geregistreerd moet worden om de vangstquota te kunnen handhaven.
Illegale vangst
De tonijn werd verhandeld via Panama naar Japan. Landen als Spanje, Italië, Marokko, Tunesië en Turkije zijn bij de handel betrokken. Het WNF roept het ICCAT, de betrokken landen en de Europese Unie op om zo snel mogelijk verder onderzoek in te stellen naar de illegale vangstpraktijken. Volgens het WNF laten de uitkomsten van het rapport slechts het topje van de ijsberg zien.
Panama
De vis is tijdens de handel waarschijnlijk fysiek niet door Panama gegaan. Mogelijk hebben vrachtschepen onder Panamese vlag en Panamese bedrijven geholpen om de vis direct van de producerende landen naar Japan te transporteren. De voedselorganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, bestempeld het niet registreren van de vangst van blauwvintonijn als milieucriminaliteit.
Sushi
Blauwvintonijn is een belangrijk ingrediënt voor Japanse sushi en sashimi. Daardoor is de populatie in de afgelopen vijftig jaar met negentig procent afgenomen. Ondanks deze cijfers gaat de vangst van blauwvintonijn door. In 2010 probeerde het WNF en andere organisaties om de vis op de lijst met regels over handel in bedreigde dieren en planten (CITES) te krijgen. Helaas blokkeerde Japan, die de meeste blauwvintonijn afneemt, dit voorstel.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.