Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoekers zien veel onderwaterleven tussen windmolens op zee

  •  
06-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3726 keer bekeken
  •  
Windmolenpark op zee

© Bron: pixabay

Tussen de windturbines van de grote windmolenparken die voor de Zeeuwse kust zijn gebouwd, begint zich volgens onderwateronderzoek al veel leven te ontwikkelen. Naast de oesters die in 2020 zijn uitgezet rond de fundering van de windmolens, kwamen onderzoekers van het programma De Rijke Noordzee en Eurofins Aquasense tientallen diersoorten tegen bij de funderingen van de molens.

Boven verwachting

Met onder meer een onderwatercamera werden 65 diersoorten herkend in de naast elkaar gelegen windparken Borssele III en IV. Die zijn van het consortium Blauwwind, waarin Shell, Eneco, DGE en Van Oord samenwerken. Volgens de onderzoekers zijn de eerste resultaten "boven verwachting". Onder de aangetroffen soorten zijn de gehoornde slijmvis, zeespriet, grote spinkrab, steenbolk, kabeljauw, gewone zeester en congeraal.

De Rijke Noordzee

"De analyse laat zien dat de ontwikkeling van de soortsamenstelling nog steeds gaande is in het jonge windpark", laat De Rijke Noordzee weten. Ook dat is een samenwerkingsverband, dat is gericht op het versterken van de natuur in de Noordzee rond windparken. Het is opgericht door Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee, die erin samenwerken met bedrijven uit de windenergiesector en bijvoorbeeld netbeheerder TenneT.

Verwachtingen komende zomer

Komende zomer gaan de onderzoekers weer een kijkje nemen bij de windparken. "We hopen dan te zien dat de eerste oesters zich hebben gevestigd op de schelpenlaag en stenen rondom de windturbines", aldus De Rijke Noordzee.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.