Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vegan eten wordt populairder, maar met kerst eet Nederland vlees 


  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
christmas-table-gd213fb198_1920

© Jill Wellington via Pixabay

Hoewel vegetarisch of veganistisch eten steeds meer in trek komt, eet meer dan tachtig procent van de Nederlanders toch vlees met kerst. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch en World Animal Protection, waarbij ruim 500 Nederlanders zijn bevraagd naar hun mening ten opzichte van een plantaardig kerstdiner. 

Voorkeur voor vlees

Zo eet slechts vier procent van de Nederlanders met kerst vegetarisch of plantaardig. In het onderzoek komt naar voren dat zestig procent van de ondervraagden vlees en vis lekkerder vindt, en dat een vleesgerecht ‘nu eenmaal bij een kerstdiner hoort’.

Toch vindt bijna de helft van Nederland het niet erg als iemand anders ze een plantaardig kerstdiner zou voorschotelen (46 procent), en dat een kerstdiner ook vegetarisch zou kunnen (45 procent).  

'Kerstdiernee' 

 World Animal Protection juicht een plantaardig ‘Kerstdiernee’ toe. De dierenbeschermingsorganisatie deelt tips voor plantaardige kerstmenu’s en verkoopt een ‘goede foute kersttrui’ voor een statement aan de kerstdis. Julia Bakker, campagnemanager 'Dieren in de veehouderij' bij World Animal Protection: "Terwijl wij gezellig aan het kerstdiner zitten, brengen miljoenen dieren in Europa hun kerst door in veel te krappe kooien of megastallen, omdat wij graag vlees willen eten", zegt Bakker.

"Een plantaardig kerstdiner is niet alleen beter voor het dierenwelzijn; het is minstens zo lekker, gezonder én beter voor het klimaat. Het past veel beter bij de kerstgedachte dan een dood dier op je bord."

De flexitariër


Uit het onderzoek blijkt dat ruimt twee derde van de flexitariërs open staat voor een vegetarisch of plantaardig kerstdiner, tegenover een kwart van de vleeseters. Flexitariërs zouden sneller zelf een kerstdiner zonder vlees bereiden. Zo kiest een kleine meerderheid eerder voor een vegaburger (53 procent) dan een varkensrollade (47 procent), en eerder paddenstoelenragout (57 procent) dan een garnalencocktail (43 procent).

Dat is veelbelovend, vindt Bakker: ‘De flexitariër kan het verschil maken deze kerst. Ik daag hen graag uit om ook tijdens kerst aan hun idealen te denken. En daarmee aan de dieren.’ 

Bron: World Animal Protection 

Meer over:

vlees, kerst, vegan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.