Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek: uitstoot Oekraïne-oorlog gelijk aan die van België

  •    •  
08-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1094 keer bekeken
  •  
tank

© pixabay

De oorlog in Oekraïne heeft in het eerste jaar alleen al net zoveel schadelijke stoffen uitgestoten als België. Dat heeft de Nederlandse klimaatonderzoeker Lennard de Klerk berekend. Hij presenteert zijn bevindingen van zijn onderzoek woensdag tijdens klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties in Bonn.

Cijfers

In totaal werden door de oorlog als gevolg van de Russische inval in Oekraïne 120 miljoen ton CO2-equivalenten aan uitstoot veroorzaakt. Daarbij wordt andere uitstoot zoals die van methaangas omgerekend naar CO2-uitstoot om gemakkelijker te kunnen vergelijken. Van die 120 miljoen ton is 19 miljoen ton veroorzaakt door oorlogshandelingen. Daaronder vallen beschietingen en bombardementen, maar het grootste deel is veroorzaakt door het brandstofverbruik voor militaire voertuigen.

Nog eens 15 procent van de uitstoot werd veroorzaakt door branden die ontstonden door beschietingen. Maar de wederopbouw van Oekraïne is goed voor de meeste uitstoot, namelijk zo'n 50 miljoen ton. Ook de lekken van de Nord Stream-gaspijpleidingen zijn meegenomen in de berekeningen.

Menselijke tragedie

"Het is natuurlijk in de eerste plaats een menselijke tragedie", aldus De Klerk. "Maar er ontstaat ook grote milieuschade."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.