Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek toont aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

  •  
28-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
huismus_GertPaassen-

Huismus

© Huismus staat op 1! Fotograaf GertPaassen

Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

Significant effect

Als er specifiek onkruidbestrijder (glyfosaat) of slakkengif (metaldehyde) werd gebruikt, lag het aantal huismussen nog lager, respectievelijk 24,9 en 38,6 procent. Pesticiden hebben dus een significant effect op het leven van vogels, stellen de wetenschappers. Is een tuin in de stad of in het landelijk gebied wel de 'groene oase' die men denkt dat het is, vragen de onderzoekers zich af.

Britse tuinvogeltelling 

De onderzoekers gebruikten de gegevens van de Britse tuinvogeltelling. Van de uiteindelijk 615 onderzochte tuinen gebruikte ruim 32 procent enige vorm van pesticiden. Bij ruim de helft daarvan behoorde de onkruidbestrijder glyfosaat tot een van de gebruikte stoffen.

Richt je tuin vogelvriendelijk in

Verder concludeerden de onderzoekers dat er meer vogels te vinden zijn in tuinen op het platteland, dan in de tuinen dichtbij steden. Als de tuin daadwerkelijk 'vogelvriendelijk' is ingericht, verbeterde dat bovendien de algehele biodiversiteit van de tuin.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science of The Total Environment.

Bron: ANP

Meer over:

huismus, pesticiden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.